2015. július 10., péntek

Áll a bál a fizetésemelések miatt

A román miniszterelnök felülbírálta a távollétében a helyettese által hozott döntést.


fizetések, közszféra, Ponta-kormány, Románia, tisztségviselők béremelés, Victor Ponta, Gabriel Oprea, Ponta-Johannis konfliktus, salarii demnitari
Ponta: Nuku fizetésemelés! Forrás: gov.ro
A törökországi gyógykezeléséről hazatért kormányfő bejelentette, hogy az ország 48 vezető tisztségviselőjének járandóságát majd csak akkor emelik meg, amikor valamennyi közalkalmazottét.

Ponta egy televíziós műsorba betelefonálva közölte: jövő héten a kormány újabb rendeletet hoz, amellyel elhalasztja a legfőbb vezetők - köztük az államfő, házelnökök és kormánytagok - juttatásának augusztustól esedékes emelését.

A béremelésről alig két napja döntött a kormány Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök vezetésével.

Méregdrága népszerűség-hajsza


Az ügy hátterében feltételezhetően az áll, hogy a népszerűtlennek vélt vezetői fizetésemelést mind a szociáldemokrata kormányfő, mind a jobbközép Klaus Johannis államfő szeretné politikai ellenfele „nyakába varrni”.

Ponta azt követően telefonált be a B1 hírtelevízió műsorába, hogy az adásban az elnöki hivatal igazgatója azt állította: nem Johannis kérte járandósága emelését Opreától, ezt csak a szociáldemokraták próbálják így beállítani.

Ponta közölte: „elege van ebből az olcsó népszerűség-hajhászásból”, és majd akkor növelik a vezető tisztségviselők bérét, amikor elfogadják a közalkalmazotti bérekről szóló új kerettörvényt.

Johannis egyébként korábbi nyilatkozataiban támogatta azt, hogy a vezetők járandóságai „összhangban álljanak” az állami apparátusban betöltött szerepükkel. Meg nem erősített információk szerint a köztársasági elnök az eddigi nettó 6700 lej helyett 15 ezer lej nettó juttatást kap majd.

A 48 ember fizetését érintő, a választók számára tét nélküli vitában a román politikai élet számos szereplője megszólalt, igyekezvén a politikai ellenfelekre hárítani a szerdai kormányhatározat miatti felelősséget.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI