2015. július 24., péntek

A magyar lángos New Yorkot is meghódította

A New York utcáit 2014 áprilisa óta járó Lángos Truckról (lángosos kocsi) és annak üzemeltetőjéről, Prepuk Zsoltról közölt beszámolót gasztronómiai rovatában a The New York Times.


gasztronómia, Lángos Truck, New York, lángos, magyar konyha, Prepuk Zsolt,
Prepuk Zsolt. Fotó: Sam Hodgson/The New York Times
Ha magyar vagy, a lángos a nyár íze, a szárazföldtől körülvett ország lakosai által magyar tengernek hívott, 50 mérföld hosszú Balatonra néző pázsiton eltöltött napoké” - írta Ligaya Mishan, a cikk szerzője.
Ha nem vagy magyar, a lángost tévedésből egy kicsi, hiányos pizzának nézheted és dúsabb örömök reményében ki is hagyhatod. Kár lenne - tette hozzá.
A Budapestről elszármazott, 39 éves Prepuk Zsolt 16 évvel ezelőtt horgonyzott le New Yorkban. Több étteremben pincérkedett, mielőtt nyakába vette volna az utcákat, hogy „meggyőzze a New York-iakat, hogy gyerekkorának uzsonnája ugyanolyan nélkülözhetetlen a járdák (járókelői) számára, mint a perec vagy a falafel”.

gasztronómia, Lángos Truck, New York, lángos, magyar konyha, Prepuk Zsolt,
Prepuk Zsolt Lángos Truckja New Yorkban. Fotó: Sam Hodgson/The New York Times
A lap szerint a magyar vállalkozó háromfajta lángost kínál: fokhagymás-sajtos-tejfölöset, ötszínű kaliforniai paprikával megszórtat, és olyat, amelyet szűzpecsenyével, savanyú uborkával, jalapeno paprikával és ázsiai chiliszósszal hintett meg. De kérésre akár rögtönöz is feltétet Prepuk. Emellett töltött káposzta, borsófőzelék, Connecticut államból beszerzett debreceni és újabban egy New Jersey-i farmról származó mangalicakolbász is szerepel az ebédeltető furgon választékában.

Azt, hogy a hét folyamán New Yorknak melyik szegletében bukkan fel az igazából krumplis lángosra szakosodott Lángos Truck, a Twitteren, a Facebookon vagy telefonon lehet megtudni.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI