2015. június 5., péntek

Bűnvádi eljárás indult Victor Ponta ellen

A román miniszterelnök ügyvédje kíséretében jelentkezett pénteken délelőtt a korrupcióellenes ügyészség központi székházába, ahonnan fél óra után szabadon távozott.


bűnvádi eljárás, Dan Șova, DNA, korrupció, okirat-hamisítás, pénzmosás, Románia, Turceni-Rovinari, Victor Ponta, Jean Uncheselu, Ponta audiat, Ponta învinuit, Ponta la DNA
Gyűlnek a viharfelhők a „kis Titulescu” feje felett. Fotó: Radu Tuță/Agerpres
Az épületnél várakozó újságíróknak távozáskor azt mondta, gyanúsítottként idézték be az ügyészek.

Victor Ponta meg is nevezte az őt vizsgáló ügyészt; Jean Uncheselu vezeti a bűnvádi eljárást Dan Șova szociáldemokrata szenátor, Ponta volt kampányfőnöke ügyében is.

Șovát, akinek az előzetes letartóztatását több ízben megakadályozta a szenátus, két olténiai hőerőművel (Turceni-Rovinari) 2007-ben kötött ügyvédi szerződése miatt hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel és jogtalan haszonszerzéssel gyanúsítják. Ponta jogászként abban az időszakban üzleti kapcsolatban állt a Sova ügyvédi irodával.

Bűnhalmazat


DNA közleménye szerint Pontát többrendbeli okirat-hamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel és összeférhetetlenséggel gyanúsítják.


A bűncselekményeket Ponta 2007-2008-ban ügyvédi tevékenysége idején követte el, amikor Șova ügyvédi irodájával állt üzleti kapcsolatban. Pontát azért vádolják összeférhetetlenséggel is, mert miniszterelnökként Șovát különböző miniszteri tisztségekbe nevezte ki.

A DNA a képviselőház hozzájárulását kérte, hogy lefolytathassa a törvényhozói mandátummal is rendelkező miniszterelnök elleni eljárásokat, Klaus Johannis államfőtől pedig Ponta tisztségből való felfüggesztését kérte a kivizsgálása idejére.
Nagyon jó az, hogy az ellenzék ma bizalmatlansági indítványt nyújt be a parlamentben. Egy európai demokratikus országban a politikai csaták a parlamentben zajlanak, nem a korrupcióellenes ügyészségen - írta Ponta pénteken egy Facebook-bejegyzésben, azt érzékeltetve, hogy ügyészségi kihallgatása és az ellene kezdeményezett bűnvádi eljárás politikai indíttatású.
Korábban Ponta több alkalommal tett ironikus megjegyzéseket arról, hogy őt csak a DNA tudja leváltani, nem az ellenzék, mert a szociáldemokrata kormánynak megnyugtató többsége van a parlamentben.

Pontát gyanúsítottként hallgatta ki a DNA.
Posted by vhegy.com on 2015. június 5.
Forrás: MTI