2015. június 29., hétfő

Újabb medvetámadás Székelyföldön

Medve sebesített meg hétfőn egy pásztort Csíkdánfalva közelében – közölte a Székelyhon.


Csíkdánfalva, Hargita megye, medvetámadás, Székelyföld, állatvilág,
Képünk illusztráció. Fotó: Alonso Gonzales/Reuters
Az 53 éves pásztor könnyebb sérüléseket szerzett a medvével való küzdelem során; a karján, a vállán és a fején érték karmolások, harapások. Sérülései nem súlyosak, de a nap folyamán kórházi felügyelet alatt tartják Csíkszeredában.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a csíkdánfalvi pásztor már a negyedik, akire medve támadt az elmúlt hat hétben Hargita megyében.

Egyre többen veszélyben


Adrian-Jean Andrei, Hargita megye prefektusa a hírügynökségnek elmondta, személyesen fordult a környezetvédelmi minisztériumhoz, hogy engedélyt kérjen néhány veszélyes egyed befogására és elszállítására.
Az engedélyezés hosszú folyamat, és a gombák és az erdei gyümölcsök begyűjtésének a szezonjában egyre több ember van kitéve medvetámadás veszélyének - jegyezte meg a prefektus, aki a medvék élőhelyeinek elkerülését javasolta.

Nőtt a medvepopuláció


A május elején végzett becslés szerint Hargita megye erdőiben mintegy 800-1000 medve él, számuk 30-40 egyeddel nőtt az elmúlt évben.

A medvék elsősorban a legelő állatokat veszélyeztetik. A Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség statisztikája szerint 2014-ben 242 esetben jelentettek vadkárt a megyében. Mintegy 200 esetben medvék által okozott kárról szólt a bejelentés – idézte a statisztikát a Mediafax hírügynökség.

Hargita megye erdőiben mintegy 800-1000 medve él.
Posted by vhegy.com on 2015. június 29.

Forrás: MTI