2015. június 10., szerda

Tusványos 26 — Több mint fesztivál

Az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány Több mint fesztivál jelszóval szervezi meg a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, amelyre július 21. és 26. között kerül sor Tusnádfürdőn.


Ferenczi György, Rackajam, Nagy Feró, Beatrice, Magna Cum Laude, Budapest Bár, Anna and the Barbies, Heven Streat Seven, Tusványos, Tusványos 26, fesztivál, magyarság, Tusnádfürdő, politika, gazdaság, autonómia, koncert, zene, kultúra,

A szervezők szerdán egy kolozsvári sajtótájékoztatón ismertették az idei Tusványos programját, újdonságait.

Gazdaság, nemzet- és külpolitika


Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, a Tusványos politikai programjainak a koordinátora elmondta, hogy az idei szabadegyetem előadásai a nemzetpolitika, a külpolitika és a gazdaság kérdéseit helyezik előtérbe.

Előadók — magyarok és románok


A szervezők idén is számítanak Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétére és előadására, és jelen lesz a táborban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, továbbá Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Sándor Krisztina elmondta a szervezők minden évben törekszenek arra, hogy rangos román előadók is eljöjjenek a táborba, azonban azt tapasztalják, hogy évről évre azok jönnek, akik ettől függetlenül is nyitottak a román-magyar párbeszédre, akiket a rendezvény által szeretnének megszólítani, azok rendre távol maradnak. Ezért arra a következtetésre jutottak, hogy „ami nem megy, azt nem kell erőltetni”.

Magyar-magyar párbeszéd


A szabadegyetem az autonómiáról tartandó kerekasztal beszélgetés dél tiroli, baszk és katalán résztvevői által nyer nemzetközi jelleget. Erdélyi magyar-magyar párbeszédre is sor kerülhet a rendezvényen, valamennyi magyar politikai szervezet képviselőit szívesen látják a szervezők.

Beléptető rendszer


A (több mint) fesztivál egyik legfontosabb újdonsága, hogy idén az érdeklődők beléptető rendszeren keresztül juthatnak a tábor területére.


A 16 óra előtt belépők ingyen kapnak karszalagot, akik viszont csak az esti koncertekre érkeznek, azoknak 15 lejt kell fizetniük a belépésért. A heti belépő 70 lejbe kerül.
A rendszer bevezetése elsősorban a kiskorúak biztonságát szolgálja. Ők más színű karszalagot kapnak, amellyel nem szolgálhatók ki cigarettával és szeszes italokkal a tábor területén - mondta Fancsali Barna MIT-elnök, a Tusványos erdélyi főszervezője.
A beléptető rendszer azt is lehetővé teszi majd, hogy megszámolják a látogatókat; a tábor mintegy 15 ezer ember befogadására alkalmas, és várhatóan nem lesz több belépni vágyó.

Popa Ilona MIT-alelnök, a tábor programfelelőse elmondta, esténként a nagyszínpadon olyan fellépőknek tapsolhat a közönség, mint Ferenczi György és a Rackajam, Nagy Feró és a Beatrice, a Magna Cum Laude, a Budapest Bár, az Anna and the Barbies, valamint a Heven Streat Seven.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI