2015. június 18., csütörtök

Székelyföldi vállalkozó feljelentése nyomán került börtönbe egy korrupt hivatalnok

Befolyással való üzérkedésért jogerősen öt év letöltendőt kapott Mihail Vlasov, a román kereskedelmi és iparkamara volt elnöke.


korrupció, Mihail Vlasov, DNA, kereskedelmi kamara, iparkamara, cégbíróság, Románia
Mihail Vlasov. Fotó: Octav Ganea/Mediafax
A vádlott, illetve a DNA fellebbezése nyomán született jogerős végzés súlyosbította a februárban hozott elsőfokú ítéletet, amikor Vlasovra négyéves szabadságvesztést szabtak ki.

Egymillió


A kamarai elnököt Petroczki Géza székelyudvarhelyi üzletember jelentette fel a DNA-nál, amiért állítólag felajánlotta neki, hogy egymillió euróért közbenjárna érdekében a kamara alárendeltségébe tartozó kereskedelmi bíróságon. A szóban forgó kereskedelmi bíróságot Bogdan Olteanu, a román nemzeti bank egyik alelnöke, valamint a kereskedelmi és iparkamara elnökének egyik lánya, Vanda Vlasov vezette.

Négymillió


A feljelentés után lehallgatási jegyzőkönyvek készültek Petroczki és a kamaraelnök közötti beszélgetésekről. Vlasov állítólag arra figyelmeztette az udvarhelyi üzletembert, hogy közbejárása nélkül az ellene indított eljárást el fogja veszíteni, és akkor négymillió euró kifizetésére fogják kötelezni.

Kétszázezer 


Vlasovot tavaly márciusban egy bukaresti szállodában tetten érték, amikor átvett az üzletembertől 200 ezer eurót, az általa kért összeg első részletét.

Kilóra megvásárolt politikusok


Néhány napja egy másik ügyben is vádat emelt a DNA a volt kamarai elnök ellen, aki állítólag egy parlamenti képviselő megvesztegetésével akart olyan törvényt elfogadtatni, amely a kamara alárendeltségébe helyezte volna a cégbíróságot. Vlasov - a vádiratban szereplő lehallgatási jegyzőkönyvek szerint - azzal dicsekedett, hogy a cégbíróság „megszerzéséhez” az elmúlt években számos befolyásos politikus, köztük valamennyi román parlamenti párt elnöke támogatást ígért neki.

Vlasovot, aki a tavalyi tettenérés után egy hónapig előzetes letartóztatásban, majd négy hónapig házi őrizetben volt, csütörtök este letartóztatták jászvásári villájában, hogy letöltse ötéves börtönbüntetését.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI