2015. június 15., hétfő

Smaranda Enache: van közös magyar-román erdélyi jövő

Smaranda Enache marosvásárhelyi emberi jogi aktivista szerint az erdélyiségtudat hozhatja ismét össze az erdélyi románokat és magyarokat.


Románia, magyarság, magyar-román kapcsolatok, Erdély, romániai kisebbségek, oktatás, anyanyelvi oktatás, Smaranda Enache,
Smaranda Enache: a sok évszázados magyar-román kapcsolatok „néhány szerencsétlen kivételtől eltekintve” pozitívnak mondhatók. Forrás: Facebook
A Pro Európa Liga társelnökével Bedő Zoltán készített terjedelmes interjút, ami a Székely Hírmondó hétfői számában olvasható.

Smaranda Enache aggasztónak tartja, hogy a kommunizmus éveiben meghonosított kisebbség- és főleg magyarellenes beolvasztási politikának még mindig vannak képviselői a román társadalomban, „hiszen továbbra is haszonélvezői szeretnének maradni a mesterségesen szított ellentéteknek”. Úgy vélte, ma még azok vannak többen, akik az ellentétek és a bizalmatlanság fenntartásában érdekeltek.

Problémának tartotta az oktatás aszimmetrikus voltát.
Míg a magyarok többé–kevésbé beszélik a román nyelvet, és ismerik a román kultúrát, addig a románok szinte semmit sem tudnak a magyarságról, ezért velük kapcsolatban félre lehet vezetni őket. Ezen az áldatlan helyzeten végül is az állam tudna hathatósan változtatni, lehetővé téve, hogy a keretei között élő nemzeti közösségek megismerhessék egymás nyelvét és kultúráját - vélte a magyarul is anyanyelvi szinten beszélő emberi jogi harcos.
A történelemoktatás felemás voltát is sérelmezte. Úgy vélte, míg a magyarok ismerik Erdély valós múltját, a románok elől ezt eltitkolják.
Így pedig el lehet hitetni velük, hogy itt évszázadokon keresztül magyar elnyomás alatt nyomorogtak, miközben általában jobban éltek, mint a román vajdaságokban - tette hozzá.
Smaranda Enache szerint a magyaroknak is határozottabban fel kellene vállalniuk erdélyi mivoltukat.
Szükség van ugyan a nemzeti érzésre, s az összmagyarsághoz való tartozás tudatára, azonban azt sem szabad elfeledni, hogy mi, románok és magyarok, mind erdélyiek is vagyunk. (…) Mindkét félnek meg kell tanulnia ellenállni az Erdélyen kívülről jövő gyűlöletszításnak.
Azt szeretném, hogy minél több és több román fedezze fel a magyarság egyedi kincseit, (...) a magyarok tanúsítsanak több bizalmat a románok iránt, és nyissanak feléjük, mert nem minden erdélyi román nacionalista és sovén. Minderre pedig, ha képesek leszünk, akkor itt lesz magyar, lesz román, és lesz közös magyar–román erdélyi jövő - összegezte elképzeléseit Smaranda Enache.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI