2015. június 9., kedd

Prefektus: csak lassan azzal a magyar himnusszal

Kovászna megye prefektusa, Sebastian Cucu megfellebbezte a himnuszperben született ítéletet.


himnuszper, himnuszéneklés, magyar himnusz, magyar-román kapcsolatok, Marius Popică, MPP, Sepsiszentgyörgy, Sebastian Cucu,
Tiltakozás a magyar himnuszéneklés bírságolása miatt. Fotó: Henning János/MTI
A sepsiszentgyörgyi bíróság alapfokon érvénytelenítette a magyar himnusz nyilvános éneklése miatt kirótt ötezer lejes pénzbírságot.

Marius Popică, a kormánybiztos hivatali elődje azért büntette meg a Magyar Polgári Párt háromszéki szervezetét, mert az általa szervezett tavalyi sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezés végén az összegyűltek elénekelték a magyar himnuszt.

Hétfőn járt le a fellebbezési határidő


Cucu az Agerpres hírügynökség érdeklődésére elmondta, nem tett egyebet, mint követte a megszokott, törvényes procedúrát.


Az alapfokon ítélkező sepsiszentgyörgyi bíróság három ponton is elfogadta a felperes MPP érveit:
  1. Egyrészt semmisnek nyilvánította a prefektúra büntetését, mert azt nem a megfelelő jogi személyre rótták ki. A trianoni megemlékezést az MPP városi szervezete tartotta — a büntetést viszont a megyei szervezetre rótták ki a bíróság szerint a pártnak kizárólag az országos szervezete számít önálló jogi személynek, ezért csak az bírságolható;

  2. A bíróság annak a kormányhatározatnak a törvényességét is vitatta, amely alapján a prefektus a bírságot kirótta. A kormányhatározat ugyanis a román nemzeti jelképek használatára vonatkozó törvény végrehajtási utasításait tartalmazza. A törvényben pedig nincs megkötés más államok himnuszának eléneklésével kapcsolatban.

  3. Az ítélet azt is kimondta, hogy jogi személy nem énekelhet himnuszt, így nem is bírságolható ezért. A törvényszék szerint egy tömegrendezvényt szervező jogi személy ellen csak akkor szabható ki büntetés, ha nem teljesíti a rendezvényszervezés kötelező feltételeit.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhgy/MTI/Agerpres