2015. június 29., hétfő

Ponta durván nekiment Johannisnak

Elmérgesedett a viszony a romániai politikai társbérlet főszereplői között.


Victor Ponta, Klaus Johannis, Románia, Ponta-Johannis konfliktus, Gabriel Oprea,
Eddig tartott az udvariasság. Fotó: Codrin Prisecaru/Mediafax
Victor Ponta szerint Klaus Johannis államfő úgy viszonyul a románokhoz, mintha jobbágyok lennének a birtokán, akik a parancsait kell teljesítsék - írta hétfőn a Mediafax a kormányfő egy televíziós interjúját idézve.

A gyógykezelésen külföldön lévő Ponta azon akadt ki, hogy Johannis saját volt pártjából, az ellenzéki Nemzeti Liberális Pártból jelölt igazgatót a román kémszolgálat élére a kormányzó Szociáldemokrata Párt megkérdezése nélkül.

Inog a koalíció


A jelölés megtörni látszik a kormánykoalíció egységét, ugyanis a kormányt (Ponta távollétében) ideiglenesen vezető Gabriel Oprea belügyminiszter bejelentette, hogy az általa vezetett Románia Haladásáért Országos Szövetség - nemzetbiztonsági kérdésről lévén szó - megszavazza Johannis jelöltjét.

Oprea, a „korrekt” partner


Ponta a tévéműsorban azt állította, hogy továbbra is teljes bizalommal van Oprea iránt, aki mindig korrekt koalíciós partner volt, ami a kormányprogram teljesítését illeti, viszont ismét olyan élesen támadta Johannist, mint a tavalyi választási kampányban, amikor egymás ellenfelei voltak az elnökválasztáson.

Ponta a kampány idején evangélikus vallására és német kisebbségi eredetére utalva próbálta befeketíteni Johannist a románok szemében, a mostani újabb „jobbágyozással” pedig azokra a - tankönyvekben szereplő - történelmi sérelmekre utalt, amelyek szerint az erdélyi románság évszázadokig sínylődött idegen urak elnyomása alatt.

No More Mr. Nice Guy


A román kormányfő a politikai társbérlet első fél évében udvarias hangon beszélt Johannisról és az államfővel való együttműködési készségét hangoztatta. Hozzáállása azóta változott meg, hogy a DNA bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene és Johannis lemondásra szólította fel őt.

Ponta arra utalt, hogy szerinte ügyészségi meghurcolása politikai indíttatású, a DNA pedig beavatkozik a politikába.
Ha egy ügyész akár a kormányt is lecserélheti, akkor minek tartunk még választásokat? - tette fel a költői kérdést Ponta.
A telefoninterjú során elhangzott, hogy a térdműtéte után törökországi gyógykezelésen lévő Ponta becslése szerint két héten belül térhet vissza az országba. A műsorban Gabriel Opreát is megszólaltatták, aki azt állította: bár most ideiglenesen ő vezeti a kormányt, nem pályázik a miniszterelnöki tisztségre, sem most, sem később.

Felmérés — Hazaküldenék Pontát az erdélyiek 

A házbizottság hétfőn dönt arról, mikor szavaz a parlament a Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatójáról.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/Mediafax