2015. június 7., vasárnap

Ponta: ártatlan vagyok, nem mondok le

A román kormányfő sajtótájékoztatón is megerősítette vasárnap, hogy nem mond le hivataláról.


bűnvádi eljárás, Dan Șova, DNA, korrupció, okirat-hamisítás, pénzmosás, Románia, Turceni-Rovinari, Victor Ponta,
Ponta riporterek gyűrűjében a DNA székháza előtt Fotó: Octav Ganea/Mediafax
Victor Ponta továbbra is élvezi a koalíció támogatását, az ellene kezdeményezett bűnvádi eljárást pedig politikai indíttatásúnak minősítette.

A hétvégén a Szociáldemokrata Párt megyei szervezetei és koalíciós partnerei is támogatásukról biztosították Pontát, aki ellen pénteken okirat-hamisítás, pénzmosás, adócsalásban való bűnsegédlet és összeférhetetlenség gyanújával kezdeményezett bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség.

Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes, akinek a pártja, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) a mérleg nyelvét képezi a parlamentben, már szombaton kijelentette:
Romániának nincs szüksége a kormány menesztésével járó politikai válságra, ezért ha bizalmi voksra kerül a sor, az UNPR a Ponta-kormány tisztségben maradását támogatja.
Vasárnap Ponta koalíciós tanácskozást hívott össze, majd a kormányt támogató zsebpártok vezetőinek jelenlétében sajtóértekezleten megerősítette, amit korábban csak Facebook-bejegyzésben közölt: nem tesz eleget Klaus Johannis államfő felszólításának és nem mond le a miniszterelnöki tisztségről.

Ponta szerint a DNA ügyészét a politikai közhangulat befolyásolta abban, hogy eljárást indítson ellene, amelynek egyedüli célja szerinte a kormány megbuktatása, mert egyébként az ellene felhozott vádpontokat jogilag megalapozatlanoknak tartja.
A kormányt csak választásokon, vagy az ellenzék bizalmatlansági indítványának megszavazásával lehet leváltani, de ha ezt egy ügyész tenné meg, az államcsíny volna - fejtegette Ponta.

Egyik lehetetlen, a másik tehetetlen


Johannis szerint Románia „lehetetlen helyzetbe került” azáltal, hogy miniszterelnöke ellen bűnvádi eljárás folyik, ezért jobbközép ellenzék fő erejét képező Nemzeti Liberális Párttal karöltve a kormány távozását és előrehozott választások kiírását sürgeti.

Ponta erre a felvetésre úgy reagált, hogy éppen a kormány leváltása és a 2016 ősszén esedékes választások előrehozása okozna politikai válságot, ezért - bár számára „a legegyszerűbb megoldás a lemondás lenne” - tovább akar dolgozni a kormányprogram életbe ültetésén.
A román miniszterelnököt pénteken gyanúsítottként idézte be a vádhatóság a korrupcióval gyanúsított Dan Șova - Ponta volt kampányfőnöke - ügyében, akivel 2007-2008-ban ügyvédként üzleti kapcsolatban állt. 
A DNA azzal gyanúsítja Pontát, hogy ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel Șova ügyvédi irodájától havi 2-3000 eurós honoráriumot, majd a felvett összeg igazolásaképpen más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva hamisított beszámolókat. 
A vádhatóság szerint Ponta miniszterelnökként az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette, amikor volt megbízóját, Șovát különböző miniszteri tisztségekbe jelölte.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI