2015. június 23., kedd

Politológus: Ponta időhúzásra játszik

Azzal, hogy külföldi kórházba vonult gyógykezelésre és átadta a kormány irányítását, a korrupciógyanúba keveredett román miniszterelnök csak időt akar nyerni politikai helyzete stabilizálásához, és ahhoz, hogy maga alakíthassa ki esetleges visszavonulása feltételeit - állítja Cristian Pârvulescu politológus.


Dan Șova, DNA, Klaus Johannis, korrupció, Románia, Victor Ponta,
Johannis azonnal lemondásra szólította fel Pontát, amint kiderült, hogy a kormányfő a DNA célkeresztjébe került. Fotó: Codrin Prisecaru/Mediafax
A bukaresti politikatudományi kar dékánja szerint kétségtelen, hogy Ponta háttérbe vonulása azzal áll összefüggésben, hogy június ötödikén a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene egy olyan ügyben, amelynek szálai 2007-ig nyúlnak vissza.

Pârvulesvu úgy vélte: a román kormányfő olyan helyzetben találta magát, amelyet nem tudott ellenőrizni, és a külföldi gyógykezeléssel próbál most időt nyerni egy általa ellenőrzött politikai helyzet kialakításához.

Bírósági felügyelet = politikai halál  


A politológus szerint Pontának azért volt szüksége az „önkéntes száműzetésre”, a parlamenti megerősítés ellenére, mert a bizalmi voksolás csak „szakaszgyőzelem” volt Ponta számára, nem oldotta meg ügyészségi és politikai problémáit. 

A politológus szerint amennyiben Pontát is bírósági felügyelet alá helyezik, akárcsak az ügyben érintett volt üzlettársát, Dan Șova szenátort, a kormányfő helyzete tarthatatlanná válik és elkerülhetetlen lesz a lemondása. A bírósági felügyelet azt jelenti, hogy a gyanúsított nem hagyhatja el lakhelyét (a települést) és megszabott időközönként jelentkeznie kell a rendőrségen.
Ez azt jelentené, hogy a miniszterelnököt megfosztják döntési szabadságától, vagyis gyakorlatilag nem tudná ellátni mandátumát. Ezért választotta Ponta ezt az egészségügyi stratégiát, amellyel stabilizálni próbálja helyzetét, illetve egy visszavonulási utat próbál előkészíteni - mondta Parvulescu.

Új politikai játékos


Pârvulescu szerint az időhúzás része lehet az államfővel való nyílt konfrontáció, az, hogy védekezésre kényszerítse Johannist. A politológus úgy vélte: a Ponta-Johannis társbérlet a „bársonyos” időszakból most lépett át a konfliktusos szakaszba, de ezt nem az államfő provokálta ki, hanem a politikai szereplővé vált DNA.

A szakértő szerint a DNA nem Johannis, vagy Ponta politikáját szolgálja, hanem „saját útját járja”, próbálja megőrizni „nehezen kivívott pozícióit”. Hozzátette: a politikai élet szereplőinél számos esetben a jogi vitáknak politikai következményei vannak, ezért állítja azt, hogy a DNA politikai játékossá vált.

Mit lép az SZDP?


Pârvulescu szerint a szociáldemokrata pártnak sem nagyon maradt más esélye, mint nyíltan szembefordulni Johannisszal; ennek egyik első jele az lehet, ha a vezető kormánypárt nem szavazza meg az elnök által előterjesztett nemzetvédelmi stratégiát.
Amennyiben Ponta nem tudja defenzívába szorítani Johannist, akkor helyettest kell találnia a kormány, illetve a párt élére - összegezte a politológus.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI