2015. június 8., hétfő

Parlamenti védőgyűrű Victor Ponta körül

Nem támogatja a korrupcióval gyanúsított román kormányfő elleni bűnvádi eljárás engedélyezését a képviselőház jogi bizottsága.


bűnvádi eljárás, Dan Șova, DNA, korrupció, okirat-hamisítás, pénzmosás, Románia, Turceni-Rovinari, Victor Ponta,
Ponta, a „ma született bárány”. Fotó: Octav Ganea/Mediafax
Az ajánlás jellegű határozatot hétfőn szavazattöbbséggel fogadta el a testület.

Ponta, a visszaeső plagizátor


A korrupcióellenes ügyészség beindította már a bűnvádi eljárást azoknál a vádpontoknál, amelyekkel korábbi ügyvédi tevékenysége miatt gyanúsítják Pontát.

A DNA okirathamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel gyanúsítja a miniszterelnököt, azt állítva, hogy 2007-2008-ban ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel 2-3000 eurós honoráriumot megbízója ügyvédi irodájától, majd a felvett összeg igazolásaképpen más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva hamisított beszámolókat.

A vádhatóság szerint Ponta miniszterelnökként az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette, amikor volt megbízóját, Dan Șova szenátort miniszteri tisztségekbe jelölte. Ez utóbbi gyanú kivizsgálásához kérte a DNA a parlament hozzájárulását.

Ponta a képviselőház jogi bizottsága előtt abszurdumnak minősítette, hogy egy ügyész politikai döntéseket kérjen számon egy miniszterelnökön, amikor a miniszterek jelöléséről van szó.

A jogi bizottság többsége 18-7 arányban negatívan véleményezte a DNA kiadatási kérését, vagyis azt javasolta a képviselőház plénumának: ne járuljon hozzá a bűnvádi eljárás elindításához Ponta összeférhetetlenségi ügyében.

A képviselőház plénuma kedden szavaz arról, hozzájárul-e ahhoz, hogy a DNA bűnvádi eljárást indítson Ponta ellen az összeférhetetlenségi ügyben.

A miniszterelnök ártatlanságát hangoztatva vasárnap megerősítette: nem tesz eleget Klaus Johannis államfő felszólításának, vagyis nem mond le a miniszterelnöki tisztségről, az ellene kezdeményezett bűnvádi eljárást pedig politikai indíttatásúnak minősítette.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI