2015. június 25., csütörtök

Összefogás az újmoldovai magyarságért

A Resicabányai Református Egyházközség a Templom és Iskola Szórvány Egyesülettel karöltve egyházi programokon túl magyar munkát is végez a Krassó- Szörény megyei, szórványban élő magyar embereknek.


összmagyarság, újmoldovai magyarok, Krassó-Szörény megye, Resicabánya, Templom és Iskola Szórvány Egyesület, Resicabányai Református Egyházközség, Megyasszai Attila, egyház, magyarság,

Az ottani szórványprogramok lelkes vezetője Megyasszai Attila református lelkész, az említett egyesület vezetője.

Krassó-Szörény megyében a 2011-es népszámlálási adatok szerint kb. 3500 magyar ember él, ebből a megyeközpontban, Resicabányán, kb. 1800 ember vallotta magát magyarnak. Persze ennél sokkal többen vannak, a népszámlálási adatok nem megbízhatóak. Főleg a nagyobb városokban, Boksánbányán, Aninán, Oravicabányán, Nándorhegyen és Újmoldován, de más kisebb településen is élnek magyarok.

A megye egyedüli magyar tanintézménye a Resicabányai Református Egyházközség épületében működő, 2011-ben újraalapított Hosszúprogramú Magyar Óvoda, mely 2 szakképzett tanerővel és 14 gyerekkel működik, az elemi iskola tavaly megszűnt. A gyerekek, fiatalok oktatása fakultatív programokon keresztül, önkéntesek segítségével történik.

Krassó-Szörény megye nemcsak turisztikai, de ipari szempontból is nagyon híres. Resicabánya az Osztrák Magyar Monarchia leghíresebb ipari központja volt, ez mára szinte teljesen leépült. A megyében nagyon sok bányaváros van, - Anina, Oravicabánya, Boksánbánya, Újmoldova -, mely településekre a 60-as, 70-es években az ország minden részéről sok magyar érkezett. Sokan családjaikkal a munka miatt idevándoroltak és itt ragadtak.

Így jött létre az újmoldovai székely magyar katolikus közösség is, amely a mai napig megőrizte magyar identitását. Ez többek között annak tulajdonítható, hogy nem keveredtek románokkal. Ennek köszönhetően a kis, de kompakt, kb. 140 lelkes újmoldovai közösségben élő gyerekek is beszélik a magyar nyelvet.

Feltérképezték ezt a közösséget, számba vették őket, gondoskodtak a szegények diakóniai támogatásáról, csoportos kiszállások révén egyházi és kulturális programokat szerveztek: a Resicabányai Hóvirág Daloskör betlehemes játékkal, kulturális programokkal szórakoztatta többször is a hálás közönséget, akiknek évtizedeken át nem volt szervezve ilyen jellegű magyar program. A programok támogatását a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány biztosította.

Magyar Ház


Mivel az újmoldovai magyar közösség nem élheti meg hitét anyanyelvén, azaz nincs nekik biztosítva a magyar nyelvű mise, már 3 évvel ezelőtt megfogalmazódott az ottani közösség részéről egy Magyar Ház létrehozatalának gondolata, ahol a közösség megélheti, gyakorolhatja, ápolhatja anyanyelvét, identitását, kultúráját.

A Magyar Kormány, ezen belül a Nemzetpolitikai Államtitkárság, Potápi Árpád államtitkár támogatásával, nagyobb összeggel segítette Krassó-Szörény megyét, azonban ebből az összegből már nem futotta az Újmoldovai Magyar Ház megvásárlására.

Sikerült találni egy kétszobás, földszinti ingatlant, melynek megvásárlása, rendbetétele, bebútorozása, infrastrukturális felszerelése 12000 euróba kerül, erre a célra szerveztek egy, az összmagyarságot megcélzó összefogást, illetve gyűjtést. Ez a felhívás megtalálható a Facebookon is, „Összefogás az újmoldovai magyarságért” címmel.

Z. Nagy István

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.