2015. június 26., péntek

Magyarországot is érintő EU-megállapodás született menekültügyben

Hajnalba nyúló, diplomaták elmondása szerint heves viták után jutottak dűlőre csak az EU-országok csúcsvezetői.


illegális határátlépés, határzár, migráció, Európai Unió, Magyarország, Orbán Viktor, bevándorlás,
Orbán Viktor elérte a célját. Fotó: Stephanie Lecocq/EPA/MTI
Az elkövetkező két év során 40 ezer menekültet helyeznek át a különösen erős migrációs célpontnak számító Olaszországból, illetve Görögországból más uniós tagállamokba.

20 ezer további, menedékre jogosult személyt telepítenek át az EU-ba meghatározott válságtérségekből, Szíriából, illetve Eritreából. Az áthelyezési és áttelepítési eljárás részleteit a tagországok belügyminiszterei július végéig pontosítják.

Kötelező önkéntesség?


Tusk már a tanácskozás előtt világossá tette, hogy az egyes tagországok által befogadandó emberek számát illetően az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer kötelező jellegére nézve nincs konszenzus a tagországok között. A belügyminiszterek tehát a következő bő egy hónap során nyilvánvalóan az önkéntesség elve alapján alakíthatják ki a kereteket.

Magyarországra érkezik a legtöbb migráns 


A megbeszélés után Tusk elmondta: Magyarországnak és Bulgáriának szintén jelentős migrációs hullámmal kell megküzdenie


Ezért a két ország külön elbírálás alá esik majd az áthelyezési és áttelepítési mechanizmus kialakításakor.
Az év eleje óta a menedékkérők egyharmadát Magyarországon regisztrálták, vagyis többet, mint Olaszországban. A megközelítésünk (ennek folytán) földrajzi értelemben átfogó kell, hogy legyen - fogalmazott az Európai Tanács elnöke.

Visszafogadásért kedvezmény jár


A tagállami vezetők megállapodtak abban, felgyorsítják a visszafogadási eljárásra vonatkozó tárgyalásokat az unión kívüli harmadik országokkal.


Az uniós országok ahhoz az elvhez fogják igazítani kereskedelmi és fejlesztéstámogatási politikájukat, hogy amelyik partnerország többet nyújt saját menekültjeinek visszafogadása terén, az több uniós kedvezményben részesül majd. Emellett döntés született arról is, hogy az EU határvédelmi támogató ügynöksége, a Frontex a jövőben kiterjedtebb felhatalmazást kap az illegális migránsok visszatoloncolására.

A tünetkezelés nem megoldás


A német kancellár elmondta, hogy hosszú vita volt a migráció kérdéséről, amelyben az áprilisi döntésekből indultak ki. Hozzátette, át kellett tekinteni a kérdés minden dimenzióját, s azt, hogy miként érint minden egyes tagállamot.

bevándorlás, Európai Unió, határzár, illegális határátlépés, Magyarország, migráció, Orbán Viktor, Szíria, Iszlám Állam
Szíriai menekültek a délkelet-törökországi Akcakalében. A határ túloldaláról az Iszlám Állam fegyveresei elől menekülnek az emberek. Fotó: Lefterisz Pitarakisz/AP/MTI
Arról is szó volt, hogyan kezelhetők a probléma gyökerei, és beszéltek az afrikai partnerekkel való együttműködésről, és a problémának az uniós segélyek révén való kezeléséről is. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a máltai EU-Afrika csúcstalálkozó döntő fontosságú lesz.

Merkel: Segíteni kell!


Angela Merkel szerint érzékeny kérdés volt, hogy a menekültek befogadása önkéntes legyen vagy kötelező, de abban egyetértés volt, hogy segíteni kell ennek a 60 ezer embernek.

Merkel rámutatott, hogy egyes tagállamokat a kérdés különösen érint, nemcsak Olaszországot és Görögországot, hanem Magyarországot is, ahová egy főre vetítve a legtöbb menedékkérő érkezett az év első hónapjaiban. Emellett arról is említést tett, hogy hazája is számos menekültet fogadott be.

Orbán Viktor: Szívemberek vagyunk de...

...nem vagyunk agyatlanok, a kettőt egyensúlyban kell tartani!
Orbán szerint a menekülteket a keresztény irgalmasság jegyében segíteni kell, de akik a gazdasági megélhetés és a jobb élet reményében jönnek, azokkal szemben meg kell védeni Magyarországot és meg kell védeni a magyar embereket.
Egyetlen megoldás van szerintünk. Meg kell védenie mindenkinek a saját határait. Ha kapunk segítséget, akkor együtt, ha nem, akkor külön-külön, de a határokat meg kell védeni" - hangoztatta a miniszterelnök.
Orbán Viktor elérte a célját: nem lesz kötelező menekültkvóta.
Posted by vhegy.com on 2015. június 26.
vhegy/MTI