2015. június 30., kedd

Kiütéses Johannis-győzelem Ponta ellen

Megszavazta a román parlament kedden Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt szenátora kinevezését a Külföldi Hírszerző Szolgálat élére.


Románia, MRU, Ponta-Johannis konfliktus, hírszerzés, kémfőnök, Klaus Johannis, Victor Ponta
Klaus Johannis és Victor Ponta. Fotó: Radu Sigheti/Reuters
Klaus Johannis államfő fontos politikai csatát nyert azáltal, hogy sikerült jelöltje mellé parlamenti többséget szerveznie.

Mindezt úgy, hogy a Ponta vezette Szociáldemokrata Párt ellenezte az egykori miniszterelnök kinevezését a kémfőnöki tisztségébe.

Az SZDP és szabadelvű koalíciós partnere, a Tăriceanu féle „liberális” párt és a Konzervatív Párt között létrejött szövetség, az ALDE törvényhozói nem voltak jelen a szavazáson: így próbálták elérni, hogy a parlament határozatképtelen legyen. Az ellenzéki oldalnak Gabriel Oprea ideiglenes kormányfő és pártja, a koalícióban részt vevő Románia Haladásáért Országos Szövetség segített a kémfőnök megszavazásában.

 Felmérés — Hazaküldenék Pontát az erdélyiek 

A kétkamarás román parlament együttes ülése 278 törvényhozó jelenlétében határozatképes: a kémfőnökről rendezett voksolás idején 289 képviselő és szenátor volt jelen. Magához a kinevezéshez egyébként a jelenlévők egyszerű többsége is elegendő volt. Ungureanunak 278 törvényhozó szavazott bizalmat.

Az, hogy Johannisnak sikerült a parlament több mint felét a maga oldalára állítania, azt jelzi: a liberálisok körül is kialakulhat egy kormánytöbbség, amennyiben a korrupciógyanúba keveredett Ponta - a rá nehezedő nyomásnak engedve - lemondana kormányfői tisztségéről.

A kétkulacsos Oprea


A mérleg nyelvét képező Gabriel Oprea egyértelművé tette, az általa vezetett formáció voksa nem Ungureanunak szólt, minden nemzetbiztonsági kérdésben támogatják az államfőt, de nem akarják megbuktatni Pontát.

A Holdat az égről


A parlament határozatképességéhez valamennyi ellenzéki frakciónak, köztük az RMDSZ-nek is mozgósítani kellett törvényhozóit.


Románia, MRU, Ponta-Johannis konfliktus, hírszerzés, kémfőnök, Mihai Răzvan Ungureanu, Mihai Răzvan Ungureanu
Ungureanu már le is tette a hivatali esküt a parlament előtt. Forrás: Digi24
Miután az SZDP képviselőházi frakcióvezetője ironikusan megjegyezte, hogy Kelemen Hunor Budapestről érkezett megszavazni Ungureanut, - aki külügyminiszteri ténykedése idején, szerinte „Magyarországnak ajándékozta” a Gozsdu-örökséget -, az RMDSZ elnöke - Ungureanura utalva -  azzal vágott vissza:
Csíkszeredából, Kolozsvárról, vagy akár a Holdról is szívesen eljövök olyan emberekért, akik betartják az adott szavukat.
Az Ungureanu-kabinetet, amelyben az RMDSZ is részt vett, 2012-ben a szociálliberális ellenzék bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg, azt kifogásolva, hogy a kormány a marosvásárhelyi magyar orvosképzésnek kari önállóságot biztosító határozatot hozott.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI