2015. június 9., kedd

Johannis: Ponta nem lát tovább az orra hegyénél

A román államfő szerint Victor Ponta a legrosszabb megoldást választotta arra, hogy tisztázza a korrupcióellenes ügyészség által ellene megfogalmazott vádakat.


bűnvádi eljárás, DNA, korrupció, okirat-hamisítás, pénzmosás, RMDSZ, román parlament, Románia, Victor Ponta, Klaus Johannis,
A román államelnök kedden késő délután egy sajtótájékoztatón foglalt állást a Ponta-kérdésben. Forrás: Elnöki Hivatal
Johannis kijelentette, hogy június 9. szomorú nap a román demokrácia történetében, miután a képviselőház nem engedélyezte Ponta ellen a bűnvádi eljárás indítását.

A kormányfőt három rendbeli összeférhetetlenséggel gyanúsítják az ügyészek amiatt, hogy volt ügyvédtársát, Dan Șova szenátort háromszor is különböző miniszteri tisztségekbe nevezte ki, miután előbbi ügyvédi irodája többször honoráriumot fizetett Pontának az ügyészek szerint fiktív ügyvédi munkáért.

Johannis: Ponta ártatlanságát vagy bűnösségét csak a bíróság állapíthatja meg.

A miniszterelnöknek vagy le kellett volna mondania, vagy meg kellett volna győznie a képviselőházat, hogy járuljon hozzá a vizsgálat folytatásához. Ehhez képest a legrosszabb megoldást választotta, és felhasználva befolyását, meggyőzte a parlamentet, akadályozza az igazságszolgáltatás munkáját.
Johannis szerint Ponta ezzel feláldozta az ország érdekét a saját egyéni érdekéért. Úgy vélte, a kormányfő elvesztette azt a lehetőséget, hogy tisztázza az ügyészség gyanúját, és bebizonyítsa, hogy valóban ártatlan.

Kijelentette, amennyiben Ponta meggyőzte volna a képviselőházat, hogy járuljon hozzá az ügyészségi vizsgálat lefolytatásához, nem függesztette volna fel a kormányfői tisztségéből. Az alkotmány ebben az esetben feltételes módban fogalmaz, és megadja az elnöknek a mérlegelés lehetőségét.

Politikai elemzők szerint Johannis nem teheti meg ezt a lépést, Pontát ugyanis csak akkor függesztheti fel tisztségéből, ha az ügyészség folytatja a vizsgálatot a kormányfői megbízatása előtti időszakra vonatkozó vádpontok esetében, és az ügy eljut vádemelésig. Egyelőre nem tudni, hogy az ügyészség a keddi képviselőházi szavazás után folytatja-e a vizsgálatot az említett vádpontokban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI