2015. június 5., péntek

Johannis lemondásra szólította fel Pontát

A miniszterelnök lemondását kérte péntek délben Klaus Johannis. Az államfő a korrupcióval gyanúsított Victor Pontával tartott találkozója után tartott szűkszavú sajtótájékoztatót.


bűnvádi eljárás, Dan Șova, DNA, korrupció, okirat-hamisítás, pénzmosás, Románia, Turceni-Rovinari, Victor Ponta,
Klaus Johannis: csak a miniszterelnök lemondása jelenthet megoldást. Forrás: Elnöki Hivatal
Az elnök rámutatott: Románia „lehetetlen helyzetbe” került azáltal, hogy miniszterelnökét a korrupcióellenes ügyészség bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg.
A legrosszabb dolog, amit most Romániában bekövetkezhet, az egy politikai válság. Ezért felszólítom Victor Pontát, hogy mondjon le – mondta a mindössze egyperces sajtónyilatkozatában Klaus Johannis.

Patthelyzet


Az alkotmány széles mozgásteret biztosít az államfőnek a miniszterelnök kinevezésében, de nem teszi lehetővé, hogy leváltsa.


Az elnöknek jogában áll viszont felfüggeszteni hivatalából a kormány bármelyik tagját, ha bűnvádi eljárás indul ellene.

Johannis ezt Ponta esetében is megteheti, hiszen a DNA - egyebek mellett - korábbi ügyvédi tevékenységével kapcsolatban gyanúsította meg a politikust többrendbeli okirathamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel. Ezen vádpontok kapcsán Ponta ellen beindult a bűnvádi eljárás.

A román hírtelevíziók által megszólaltatott elemzők szerint az elnök Ponta lemondása és a válság gyors megoldása reményében várt ki a kormányfő felfüggesztésével, de roppant valószínű, hogy megteszi ezt a lépést, ha Ponta nem mond le.

„Csak a Nagy Nemzetgyűlés előtt”


Ponta az államfő felszólítására egy Facebook-bejegyzésben reagált.


Közölte követőivel: tiszteletben tartja az államfő álláspontját, mandátumát azonban a parlamenttől kapta és csak a törvényhozás válthatja le.
Tiszteletben tartom az államfő álláspontját, de mivel a parlament nevezett ki, csak a parlament válthat le. Elfogadhatatlannak tartom, hogy egy DNA-ügyész a parlament, a kormány és az ország állampolgárai felett állhat. Ez diktatúra lenne – írta ki a közösségi oldalára Victor Ponta. 
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI