2015. június 22., hétfő

Jelentősen csökkennek a gyógyszerárak

A legtöbb orvosság ugyanolyan drága - esetenként jelentősen drágább - Romániában, mint a gazdaságilag sokkal erősebb nyugat-európai országokban.


egészségügy, gyógyszer, gyógyszerárak, gyógyszeripar,
Fotó: Octav Ganea/Mediafax
Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszter szerint ez az állapot elfogadhatatlan, ezért júliustól 20 százalékkal csökkentik a gyógyszerek árát Romániában.

A tárcavezető közölte, a minisztérium meghozta a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy az árcsökkentés következtében:
  • ne legyenek ellátási gondok, és
  • a betegek hozzáférhessenek valamennyi szükséges orvosi készítményhez.
Banicioiu szerint ezzel az intézkedéssel az állam is megtakarít: az így keletkezett többletösszeget szintén az egészségügy finanszírozására fordítják, mégpedig a gyógyszerek támogatásának növelésére; az ártámogatott orvosságok listáját folyamatosan frissítik.

A gyógyszerárakról év elején robbant ki vita Bukarestben. Akkor olyan számok láttak napvilágot, miszerint Romániában bizonyos gyógyszerek 25 százalékkal drágábbak más, gazdagabb EU-tagállamok áraihoz képest. Victor Ponta miniszterelnök február végén a gyógyszerárak csökkentése mellett foglalt állást.

Ne igyunk előre a medve bőrére


A román média azt rója fel a 2012 óta hatalmon lévő Ponta-kormánynak és az előző kabineteknek, hogy ezt a lépést már 2009 óta meg kellett volna tenniük, amikor született egy hasonló miniszteri rendelet, de annak gyakorlatba ültetését elhalasztották.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI