2015. június 19., péntek

Szabadon engedték az osztrák fafaló monstrumot

A zöld szervezetek tiltakozása ellenére az illetékes Kovászna megyei intézmények képviselőiből álló szakbizottságok jóváhagyták az osztrák Holzindustrie Schweighofer székelyföldi fűrészüzeme környezetvédelmi engedélyét - közölte pénteken a Háromszék.


erdőirtás, fakitermelés, fenyővágóhíd, Holzindustrie Schweighofer, környezetvédelem, Románia, Székelyföld, Réty,
A rétyi az osztrák befektető ötödik romániai gyára. Fotó: Albert Levente/Háromszék
A Kovászna megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója Gheorghe Neagu a lapnak elmondta: az elkövetkező 15 napban várják a dokumentummal kapcsolatos esetleges észrevételeket.

Az ügynökség ezt követően állítja ki a környezetvédelmi engedélyt a rétyi fűrészüzem számára. A beérkező észrevételek nem írják felül, és nem semmisítik meg a szakbizottság döntését.

Neagu elmondta, a Schweighofer valamennyi törvényes feltételt teljesített, így jóvá kellett hagyni a kérvényét.

Az engedély kibocsátása ellen több civil szervezet is tiltakozott, arra kérve a hatóságokat, hogy legalább addig ne döntsenek, amíg a folyamatban lévő perekben nem hoznak ítéletet. A Neuer Weg Egyesület több romániai zöld szervezettel közösen bíróságon kérte a Schweighofer rétyi üzeme építkezési engedélyének visszavonását. A környezetvédők attól tartanak ugyanis, hogy a rétyi üzem beindítása a székelyföldi erdők letarolását eredményezi.

Toró Attila sepsiszentgyörgyi környezetvédelmi aktivista elmondta:
Ha az üzemben beindul a termelés, a hivatalosan bejelentett 800 ezer köbméternyi fa feldolgozása körülbelül 2971 hektár fenyőerdő kivágását jelenti évente.
Pár nappal ezelőtt a környezetvédelmi őrség megbírságolta az osztrák vállalatot, amiért engedély nélkül indította be a termelést a gyárban. A vállalat óvást nyújtott be a bírság ellen.

Az osztrák fafeldolgozó 2013 márciusában jelentette be, hogy 150 millió eurós beruházással fafeldolgozó üzemet létesít Rétyen. A nagyüzem felépítése megosztotta a székelyföldi közvéleményt és a politikai szervezeteket is. A rétyi az osztrák befektető ötödik romániai gyára.

A cég egy hónappal ezelőtt a Romániából való kivonulással fenyegetett a parlament által elfogadott erdészeti kerettörvény miatt. A jogszabály a monopóliumok kialakulásának megakadályozása céljával fajtánként 30 százalékra korlátozza az egyes cégcsoportok által felvásárolható fa mennyiségét. A társaság négy működő romániai üzeme az országban kitermelt fenyőfa 27 százalékát vásárolja fel.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Háromszék via MTI