2015. június 23., kedd

Fodor István — Erdély madártávlatból

Csík, Gyergyó és Háromszék környékét, valamint a Hargita fenyveseit mutatja be Fodor István csíkszeredai orvos Erdély madártávlatból című kiállítása.


Szent Anna-tó, a „gyöngyszem”. Fotó: Fodor István
A kedden nyílt kiállítás 2015. augusztus 31-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között tekinthető meg a budapesti Várkert Bazárban.
Minden történelmi korszakon átüt az a gazdag kulturális örökség, amit Erdély jelent és mutat - hangsúlyozta Hoppál Péter kulturális államtitkár a tárlat megnyitóján.
Hozzátette: nem véletlen, hogy az idei Múzeumok éjszakája fókuszának az élő Erdély tematikáját választották és ezért kapcsoltak össze 50 múzeumi állomást, amelyek valamilyen formában megmutatták Erdély értékeit és kincseit.
Erdély ma is üzen, ma is hívó üzenet mindannyiunk számára, a kulturális gyökér és az összetartozás szimbóluma - emelte ki.
A képeken a táj és az ember harmóniája jelenik meg oly módon, hogy az ember nem főszereplője, csak alkotó része a tájnak, formálja azt.
Valahol ebben a tájban a székely ember lelke is benne van, mint ahogy benne van a művész lelke is, hiszen ezek a képek érző szeretettel és a szülőföld iránti nagy tisztelettel készültek - fogalmazott a munkákról Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
A fotós egy barátjának köszönhetően a tájak nagy részét repülőgépből fényképezte le, de akadt olyan is, amikor dombtetőkről exponált. Minden képen nagy hangsúlyt kapnak az évszakok, valamint a köd, a pára a fagy és a fények változása.
Fodor István természetfotóira jellemző a jól megszerkesztettség és harmónia, a természethez való kötődés, a kiállított felvételeket az átgondolt kompozíció, az ehhez felhasznált mezők geometriája és a pazar látvány teszi különlegessé - olvasható a kiállítás tablóján.

Fedezzék fel Székelyföld szépségét! A mintegy 300 fotót tartalmazó Székelyföld madártávlatból c. fényképalbumot IDE KATTINTVA „lapozhatják” fel. 


Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI