2015. június 30., kedd

Ezentúl szigorúbban őrzik az erdőket

Erdőőrség megalakításáról hozott sürgősségi rendeletet keddi ülésén a kormány.


Románia, erdőirtás, erdőőrség, romén erdőőrség, illegális fakitermelés,
A legálisan kivágott rönkáru „csak” 17,9 millió köbmétert tesz ki. Forrás: pixabay
Így próbálnak gátat szabni az évi 8,8 millió köbméter fára becsülhető illegális erdőirtásnak.

Romániában az évente kivágott 26,7 millió köbméter fa csaknem harmadát termelik ki törvénytelenül. Ez - a környezeti károkon túlmenően - mintegy negyedmilliárd eurónyi anyagi veszteséget is jelent a országnak.

Kecskére bízzák?


Az új hatóságot az eddigi erdészeti és vadászati felügyelőségek átszervezésével, illetve személyi állományuk kibővítésével hozzák létre.


Az eddigi 460 helyett 620 felügyelő fog őrködni afelett, hogy csak a törvényeket tiszteletben tartva lehessen fát kivágni Románia 7,4 millió hektárnyi erdejéből. Így egy-egy felügyelőnek az eddigi 16 ezer helyett 12 ezer hektárnyi erdőre kell vigyáznia.

Lesz ez még így se: betiltják az exportot


A parlament az őszi ülésszakban elfogadhatja azt a kormányzati törvényjavaslatot, amelynek értelmében Románia néhány hónapra ideiglenesen betiltaná a faexportot.


Az illegális erdőirtások ügye májusban kapott országos figyelmet, amikor a környezetvédők tüntetéseket szerveztek a famaffia ellen és az - államfő által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött - erdészeti kerettörvény elfogadását sürgették. A megmozdulások hatására május végén a bukaresti parlament változatlan formában fogadta el a múlt szerdán a politikai viták tárgyává vált jogszabályt.

Klaus Johannis román államelnök június elején jelentette be, hogy az erdőirtásokat is a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta a Legfelső Védelmi Tanács. Az elnök felszólította a kormányt, hogy dolgozzon ki hatékonyabb jogszabályokat, és hozzon intézkedéseket az illegális favágás megfékezésére.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI