2015. június 29., hétfő

Elküldenék Pontát az erdélyiek, a hegyen túl más a helyzet

Eltérően ítélik meg a román kormányfő korrupciós botrányát az ország különböző történelmi régiói: míg Erdélyben és a Bánságban a többség a politikus lemondását sürgeti, a Kárpátokon kívüli területeken azok vannak többen, akik megtartanák őt tisztségében.


Románia, felmérés, Victor Ponta, korrupció, CIADO Romania, DNA

Mindez a CIADO Romania nevű civil szervezet friss közvélemény-kutatásból derül ki.

A felmérés eredményei arra engednek következtetni, hogy az emberek politikai szimpátiájuk alapján viszonyulnak ahhoz, le kell mondania-e Pontának, amiért a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene.

Országos szinten a megkérdezettek 47 százaléka tartotta szükségesnek Ponta lemondását, 45 százaléka pedig nem. A szociáldemokrata politikus távozását a Kárpátokon kívüli térségekben kevesebben (Moldva 31, Havasalföld 35, Dobrudzsa 39 százalék), míg a Kárpátokon belüli területeken (Erdély 61, Bánság 54 százalék) és Bukarestben (58 százalék) többen sürgetik. A felmérés nem terjedt ki Hargitára és Kovásznára, Románia két magyar többségű megyéjére.

Hasonló területi megoszlást mutatnak a megkérdezettek politikai szimpátiái: a Kárpátokon kívüli térségekben (a főváros kivételével) a válaszadók többsége a kormányzó Szociáldemokrata Párta (SZDP) szavazna, míg Erdély, Bánság és Bukarest inkább a jobbközép Nemzeti Liberális Pártra (NLP) voksolna, ha most rendeznének parlamenti választásokat, azzal a lényeges különbséggel, hogy az SZDP támogatottsága országos szinten magasabb a fő ellenzéki erőnél (SZDP-38, NLP-37 százalék).

A felmérés meglepően magas, 9 százalékos támogatottságot mutatott ki a két kisebb koalíciós párt fúziójából létrejövő új szabadelvű pártnak, a romániai ALDE-nak, a többi politikai alakulat várható eredményeit pedig nem részletezi.

A politikai elemzők által fenntartásokkal kezelt közvélemény-kutatást néhány nappal ezelőtt 1500 fős mintán készítették, és állítólag 3 százalékos hibahatárral tükrözi Románia felnőtt lakosságának nézeteit.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI