2015. június 22., hétfő

Dübörög a román gazdaság: küszöbön a 19 százalékos áfa

Váratlan bejelentést tett a térdműtéte miatt Törökországban tartózkodó román miniszterelnök.


gazdaság, Románia, áfacsökkentés, Ponta-kormány, áfacsökkentés Romániában,
Victor Ponta a Facebookon közölte: a korábban bejelentett négy százalékpont helyett öt százalékponttal, 19 százalékra mérséklik az általános áfakulcsot, miközben a nemzetközi hitelezők ellenzik az áfacsökkentést.

Ponta bejelentése azért meglepő, mert pénteken a kormányzó szociáldemokraták egyik költségvetési bizottsági tagja még az áfacsökkentés halasztása mellett érvelt.

Ezzel szemben Ponta bejelentette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem január 1-től, hanem korábban bevezetik az alacsonyabb adókulcsot, de a pontos időpontot nem közölte. Az új adó tehát nem 20 százalékra, hanem 19 százalékra csökken. Korábban a román kormány azt tervezte, hogy január 1-től a jelenlegi 24 százalékról 20 százalékra mérsékli az áfát.
Szerdán a kormánykoalíció képviselői meg fogják szavazni a képviselőházban a kormány által a parlament elé terjesztett adótörvény-tervezetet egyetlen változtatással, az általános áfakulcsot 19 százalékra csökkentjük (20 százalék helyett). 
Van elég mozgástere a kormánynak a költségvetés előrelátható bevételei szerint a mérséklésre, és ezzel széleskörű politikai konszenzust teremtünk - írta Ponta arra, hogy az ellenzéki liberálisok is szorgalmazták az áfa 19 százalékra való csökkentését.
A Nemzeti Liberális Párt két társelnöke, Vasile Blaga és Alina Gorghiu egy hétfő délelőtti sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a NLP is megszavazza az adótörvény-tervezetet, ugyanis ők is 19 százalékos áfát javasoltak. Ugyanakkor sajnálatukat fejezték ki, hogy Ponta úgy jelentette be ezt, hogy előtte nem szerezte meg a nemzetközi hitelezők támogatását.

Májusban a Nemzetközi Valutaalap bukaresti küldöttsége arra kérte az ellenzéket, ne szavazza meg a kormány adótörvény-tervezetét, mert a költségvetési bevételek alakulása nem olyan kedvező, mint ahogy a kormány állítja.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI |Illusztráció: Shutterstock