2015. június 16., kedd

Csokoládéval az egészséges szívért

Brit szakemberek szerint a fekete csokoládé rendszeres fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését eredményezheti.


csokoládé, csokoládéfogyasztás, egészség, kutatás, fekete csokoládé, Heart, Aberdeeni Egyetem
Csokoládétáblák. Fotó: Mohai Balázs/MTI
A kutatás nem állapított meg közvetlen kapcsolatot a kakaó és az artériák egészsége között.

Korábban számos tanulmány talált összefüggést a fekete csokoládé fogyasztása és a szív- és érrendszer jobb állapota között, ám világos ok-okozati összefüggést nem tártak még fel.

A Heart című brit kardiológiai folyóirat online kiadásában megjelent újabb tanulmányban az Aberdeeni Egyetem kutatói mintegy 25 ezer nőnél és férfinál vizsgálták meg a csokievés és a szívbetegség közötti kapcsolatot, ezután átlagosan egy évtizeden át kísérték őket figyelemmel.

Összefüggésbe hozták a fogyasztott csokoládé mennyiségét, amelyről a résztvevők maguk számoltak be, valamint a koleszterinszintet, a szívroham és az agyi érkatasztrófák előfordulását. Eredményeik alapján statisztikailag azok között fordult elő a legkisebb arányban szívbetegség, akik a legtöbb csokoládét ették.
A tanulmány szerint a jelentős csokoládéfogyasztás, amely akár napi 100 gramm fölé is emelkedhet, összefüggést mutat a szívkoszorúerek és az agyi erek betegségeivel - írták a kutatók.
KAPCSOLÓDÓ:
Fokhagyma-elixír

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI