2015. június 26., péntek

Botrányos döntést hozott az oktatási miniszter

A rendelet szerint az érettségizők dolgozatait nem ugyanazokban a megyékben javítják ki, ahol a diákok írták, hanem átviszik más megyékbe, az ottani pedagógusok értékelik a vizsgázók teljesítményét.


érettségi, oktatás, tanügy, Románia, Sorin Campeanu
Az eredményhirdetés is tolódik. Fotó: Octav Ganea/Mediafax
A magyar diákokat hátrányosan érinti az új intézkedés, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy például a Maros, a Kovászna, vagy a Hargita megyei magyar dolgozatokat olyan megyébe kerülnek, ahol nincsenek magyarul értő pedagógusok.

A miniszter suttyomban intézkedett


Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási kérdésekért felelős ügyvezető alelnöke szerint „az amúgy is agyonbürokratizált” oktatási rendszerben felesleges a miniszter ötlete, tipikusan balkáni megoldás, hogy a minisztérium az utolsó pillanatban nyögi ki ezt az ötletet, és mellőz minden előzetes szakmai konzultációt.

A miniszteri rendelet szerdán este jelent meg a hivatalos közlönyben. A romániai érettségi írásbeli vizsgái hétfőn kezdődnek, az intézkedés következtében az eredményhirdetés eltolódik egy nappal.

Magyari Tivadar szerint a miniszter megalázza a romániai pedagógustársadalmat azzal, hogy megbízhatatlan közösségnek bélyegzi meg, és „nem bízik a saját megyei rendszerű - amúgy rossz - közigazgatásában sem”. 

Az érettségi és a botrány kéz a kézben jár


Az elmúlt években számos botrány övezte a romániai érettségit, több helyen tanárokat és tanfelügyelőket vettek őrizetbe korrupció miatt.


Térfigyelő kamerákat szereltek be a tantermekbe, hogy eltántorítsák a csalástól a diákokat és a pedagógusokat. 2010-től szigorították a líceum végén szokásos megmérettetés felügyeletét, így a sikeresen vizsgázók aránya a korábban megszokott 80-90 százalékról 45 százalékra csökkent 2012-ben.

Tavaly csaknem 61 százalék volt a sikerarány úgy, hogy megnőtt azon diákok száma, akiket a tanárok felkészületlennek tartva, megbuktattak tizenkettedik osztály végén, hogy ne vehessenek részt az érettségi vizsgán, és ne rontsák iskolájuk sikerarányát.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI