2015. június 17., szerda

Az RMDSZ-nek nem tetszik a korrupcióellenes harc

Kolozsvári magyar önkormányzati vezetők szerint megbénítja az önkormányzatok munkáját a korrupcióellenes harc.


RMDSZ, Románia, DNA, korrupció, Markó Attila, Nagy Zsolt, Mezei János, Ráduly Róbert,

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, és Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat alelnöke beszélt erről egy szerda esti kolozsvári pódiumbeszélgetésen.

A Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely által szervezett fórumon Horváth Anna elmondta, többféleképpen értelmezhető törvények alapján kell végezniük a munkájukat, ezért soha nem lehetnek biztosak abban, hogy törvényesen járnak el.

Horváth Anna elmondta, korábban azt gondolta, hogy amennyiben nem használja személyes haszonszerzésre a tisztségét, nem érheti baj. Ez a meggyőződése azonban szertefoszlott a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ingatlanai visszaszolgáltatása miatt elítélt Markó Attila képviselő, majd a stratégiai privatizációk ügyében elítélt Nagy Zsolt volt távközlési miniszter, illetve a vád alá helyezett Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester és Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester ügye után.

Vákár István - aki az elmúlt egy évben a Kolozs megyei önkormányzat elnöki teendőit látta el – kijelentette:
Nagyon sok önkormányzati fejlesztés állt le amiatt, mert az illetékesek félnek aláírni a szerződéseket.

Azok az '50-es évek


Hozzátette, a közszereplők közül sokan akarták a tisztségeket, de az elmúlt időszak letartóztatásai óta nem merik vállalni a tisztséggel járó felelősséget. Vákár úgy vélte, a korrupcióellenes harc olyan hangulatot teremtett, mint ami az 1950-es-1960-as évek Romániáját jellemezte.

A megállapítással Horváth Anna is egyetértett, de hozzátette, a jelenlegi helyzet még fonákabb, mert míg az 1956-os szerepléséért bebörtönzött édesapja a társadalom szolidaritását, megbecsülését érezhette, most a közvélemény megbélyegzi azokat, akikre lecsap a korrupcióellenes ügyészség.

Zavaros törvények


Az alpolgármester azt sérelmezte, hogy korrupciós bűncselekménynek számít a hivatali visszaélés és a hivatali mulasztás is. Szerinte ezeket a zavaros törvényi környezet miatt akaratlanul is elkövetheti az, aki közszolgálatot vállal.

Kelemen Hunor: a bilincscsörgés politikája nem vezet sehova

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI