2015. június 9., kedd

Az RMDSZ is Ponta mentelmi jogának megőrzése mellett szavazott

A képviselőház keddi ülésén elutasította az államügyész kérését, hogy Victor Ponta mentelmi jogát feloldva tegye lehetővé a miniszterelnök elleni teljes körű ügyészségi vizsgálat lefolytatását.


bűnvádi eljárás, DNA, korrupció, okirat-hamisítás, pénzmosás, Románia, Victor Ponta, román parlament, RMDSZ,
Kelemen Hunor és Victor Ponta. Forrás: gov.ro
A jelenlévők közül 231 képviselő - köztük az RMDSZ képviselői - szavazott a mentelmi jog megvonása és a vizsgálat megindítása ellen, míg 120-an támogatták azt.

A román alsóház azt követően szavazott, hogy a korrupcióellenes ügyészség a múlt héten bűnvádi eljárást kezdeményezett okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával Ponta ellen korábbi ügyvédi tevékenységével összefüggésben.

A vádhatóság szerint Ponta miniszterelnökként három alkalommal is megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat azáltal, hogy volt megbízóját, Dan Șova szenátort miniszteri tisztségekbe jelölte. Ez utóbbi gyanú kivizsgálásához kérte a DNA a parlament hozzájárulását.
KAPCSOLÓDÓ:
Parlamenti védőgyűrű Victor Ponta körül
Ponta a voksolás előtt kifejtette, hogy Șova miniszteri kinevezése politikai döntés volt, és azt nem vizsgálhatja felül az ügyészség. Szerinte a kinevezés szabályosan történt. Újfent politikai indíttatású eljárásnak nevezte az ügyészség vizsgálatát, és arra kérte a képviselőket, hogy tegyék félre a politikai rokonszenveiket.

A független igazságszolgáltatás megsemmisítése


A képviselőház keddi döntését élesen bírálta Klaus Johannis román elnök, aki sajnálattal vette tudomásul, hogy a román parlament „Ponta védőpajzsává vált”.
A képviselők döntése felelőtlen, hiszen az igazságszolgáltatás akadályoztatásával tönkreteszik a parlament intézményét, és rontják Románia külföldi megítélését pusztán azért, hogy megmentsék egyetlen személy politikai karrierjét - írta Facebook-oldalán Johannis.
Cătălin Predoiu, a Nemzeti Liberális Párt miniszterelnök-jelöltje, úgy értelmezte a képviselőház keddi döntését, hogy elkezdődött „a független román igazságszolgáltatás megsemmisítése”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI