2015. június 2., kedd

Alapítványt hozott létre Károly herceg Erdélyben

A romániai Walesi Herceg Alapítvány megalapítását jelentette be kedden az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Károly herceg, brit trónörökös.


Charles herceg, Erdély, Károly herceg, magyarság, Miklósvár, Románia, Székelyföld, Zalánpataka, Szászfehéregyháza, Kálnoky Tibor,
Kaszálóversenyt zsűrizett Károly herceg Zalánpatakon. Fotó: Hecser László/Háromszék
Az alapítvány az örökségvédelem, a mezőgazdaság és a fenntartható fejlődés területén kíván oktatási tevékenységet folytatni.

Székhelye a Brassó megyei Szászfehéregyházán lesz, azon a birtokon, amelyet a herceg Nagy-Britanniában bejegyzett alapítványa vásárolt meg korábban. Az alapítvány felújítja és továbbképző központtá alakítja a szász falusi birtokot. A kialakítandó konferenciaterme hetven személy befogadására lesz alkalmas. Az alapítványt a herceg által kinevezett kuratórium irányítja, melynek Kálnoky Tibor gróf az egyik tagja.

Az alapítvány közleménye szerint a herceg azt vállalta, hogy támogatja Romániát egyes, jószerével elfeledett falusi mesterségek újbóli felfedezésében. Ez az első lépés, amelyet továbbiak követnek a falusi közösségek igényei szerint.

A Digi 24 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában Károly herceg megerősítette, hogy ez az első alapítványa, amelyet a brit államközösségen kívül létesít. Magyarázatként hozzátette: szereti Romániát, és erdélyi felmenőkkel is rendelkezik.
 II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.
A brit trónörökös vasárnap érkezett Romániába. Miután Bukarestben Klaus Jonahhis államfőnél tett látogatást, a székelyföldi zalánpataki birtokára utazott.

A walesi herceg hétfőn egy kaszálóverseny zsűrijében is szerepet vállalt. A versenyt a zalánpataki székely kaszások nyerték, akiknek meglepetésre sikerült megelőzniük a hegyi kaszáláshoz szokott gyimesbükki csángó kaszásokat.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI