2015. június 15., hétfő

A rendőrség hagymátlanítaná a kibédi portákat

Közlekedésbiztonsági okokból a rendőrség betiltaná Kibéd jelképét, a vöröshagyma-koszorúk kapuban árulását.


Székelyföld, Kibéd, hagymaárulás, hagymakoszorú. kereskedelem, kibédi vöröshagyma,

A rendőrségi tiltás mintegy 200 családot megélhetését érintené.

Keresik a megoldást


Dósa Sándor polgármester szerint csak az a megoldás, hogy a helyi őstermelők továbbra is a portájuk előtt árulhatnák a híres kibédi vöröshagymát - amely Magyarországon is közkedvelt -, mivel a kereskedés a településen áthaladó turistaforgalomra épül.

A hatóság azzal érvel, hogy engedély nélkül tilos közterületen árulni, az országúton megálló gépkocsik pedig veszélyeztetik a forgalmat. A polgármester viszont úgy véli, ha a főút mellett árulók meghosszabbítják portájukat, a vásárlók le tudnak húzódni az úttestről. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Kibéden évtizedek óta árulnak zöldséget az országút mellett, de emiatt még nem történt baleset.

Több mint zöldség


A polgármester beszámolt arról is, hogy a kibédi hagyma alternatív értékesítése érdekében a zöldség már szerves része a falunapi játékoknak és termékbemutatóknak, valamint az önkormányzat elfogadta Kibéd belépési szándéknyilatkozatát a Kárpát-medencei Hangya Gazdaszövetkezetbe, amely a helyi termékek értékesítési láncba történő bekapcsolását segíti.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | M1