2015. június 11., csütörtök

A miniszter állásába került a nők lekurvázása

Lemondott Ioan Rus közlekedési miniszter, miután egy televíziós műsorban sértő kijelentést tett a külföldön dolgozó románokra.


Ioan Rus, román kormány, Victor Ponta, Ponta-kormány,
Olvasd le a számról! Fotó: Octav Ganea/Mediafax
A közfelháborodás nyomán a politikus csütörtökön benyújtotta lemondását.

Victor Ponta miniszterelnök a Facebook-oldalán közölte, hogy elfogadta a miniszter lemondását, és a jövő hétre ígérte Rus utódának megnevezését.

A szociáldemokrata Rus Románia több kormányában is helyet foglalt már. A politikus a Digi24 hírcsatorna egyik műsorban a külföldön dolgozó románokról kijelentette: azért a pénzért, amit keresnek, azzal fizetnek, hogy otthon maradt gyermekeik csavargók, feleségeik kurvák lesznek.

Rus ezzel arra utalt, hogy a külföldön munkát vállalók sokszor magukra hagyják családjukat.

Késő bánat


Rus a lemondása előtt közleményben kért elnézést mindazoktól, akiket megsértett.


Közölte, hogy ez nem állt szándékában, pusztán fel akarta hívni a figyelmet arra a súlyos helyzetre, amellyel nagyon sok román család szembesül: a családi közösségek szétzilálódásával; ő csak együttérzését fejezte ki azok iránt, akik ebben a helyzetben vannak, és szerinte túl nagy árat fizetnek a külföldi munkavállalásért.

Mintegy 3 millió román dolgozik külföldön


Rus nyilatkozata érzékenyen érinti Pontát, egy nappal azelőtt, hogy a parlament szavaz az ellenzék bizalmatlansági indítványáról.


A téma azért is érzékeny, mert a tavaly novemberi elnökválasztás végkimenetelében - Ponta vereséget szenvedett Klaus Johanisszal szemben - döntő szerepet játszott, hogy a kormány nem alakított ki külföldön elegendő szavazókörzetet, ami nagy felháborodást váltott ki a külföldön élő románok és otthon maradt rokonaik körében. Ez az elégedetlenség nagymértékben hozzásegítette a győzelemhez a megmérettetés előtt esélytelenebbnek tartott Johannist.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI