2015. június 26., péntek

28 négyzetméteres román zászlót vontak fel Csíkszeredában

A trikolórt Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök és Mircea Dușa védelmi miniszter jelenlétében a román zászló ünnepe alkalmából vonták fel pénteken a Hargita megyei rendőrség épülete előtt.


Csíkszereda, Hargita megye, Mircea Dușa, nemzeti szimbólumok, román zászló, Románia, Székelyföld,
A legmagasabb zászlórúdra nagy zászló dukál. Fotó: Veres Nándor/MTI
Beszédében Oprea katona neveltetésére hivatkozva a nemzeti értékek jelentőségét emelte ki.

Utalt a geopolitikai helyzetre és azokra a külső kihívásokra, amelyek közepette Romániának helyt kell állnia. Említést tett arról a véráldozatról, amelyet Erdélyben és a világon bárhol a románok hoztak a nemzeti terület megvédéséért.
Csak együtt, vallási, etnikai hovatartozástól, vagy politikai nézetektől függetlenül szolgálhatjuk az országot, védhetjük állampolgárait megmutatván, hogy valódi románok és valódi európai állampolgárok vagyunk - jelentette ki Oprea.
Gabriel Oprea azt is elmondta:
Az állami intézmények a demokratikus állam tartópillérei, és egy olyan modern államban, mint Románia, csak ezek hivatottak a nemzeti szimbólumok terjesztésére és védelmére.
Székelyföldi származású hadügyér kollégája rövid beszédében megemlítette, hogy a miniszterelnökkel együtt jelen akart lenni Csíkszeredában, a megye legnagyobb román lobogója felvonásánál.

A hét méter hosszú és négy méter széles zászlót Kovászna és Hargita ortodox püspöke szentelte meg a ceremónia előtt.

Csíkszereda, Hargita megye, Mircea Dușa, nemzeti szimbólumok, román zászló, Románia, Székelyföld,
Az ünnepség a csíkszeredai, és más városokból érkezett mintegy négyszáz katona felvonulásával végződött. Fotó: Veres Nándor/MTI
„Három színt ismerek a világon”
Posted by vhegy.com on 2015. június 26.
vhegy/MTI