2015. május 15., péntek

Zászlótörvény — A székely ruhát is Bukarest approbálja?

Az RMDSZ politikusai szerint az eddiginél jobb helyzetet teremt a parlamentben elfogadott zászlótörvényt, a Székely Nemzeti Tanács viszont a törvény bojkottjára szólítja fel a székelyföldi önkormányzatokat.


székely zászló, zászlótörvény, Székelyföld, RMDSZ, Székely Nemzeti Tanács, Románia, nemzeti szimbólumok,
Hiába varrjuk? Fotó: Haáz Sándor/MTI
Lapszemle — Háromszék, Krónika.

A Háromszék napilap által megszólaltatott Márton Árpád RMDSZ-es parlamenti képviselő azt hangsúlyozta, hogy immár egyetlen prefektus sem kérdőjelezheti meg az önkormányzatok saját zászlóhoz való jogát.

Kiskapu: módosított székely zászló


A román parlamentben szerdán elfogadott, és az államfő kihirdetésére váró törvény a közigazgatási egységek számára teremti meg a zászlóhasználat lehetőségét. A jogszabály szerint a helyi zászlókat a román akadémia heraldikai bizottságának kell véleményeznie, majd a kormánynak kell jóváhagynia, és két önkormányzatnak nem lehet azonos zászlaja.

Márton Árpád szerint minden székelyföldi település vagy megye a székely zászló kicsit módosított változatát fogadhatja el saját jelképének. Erre rákerülhet a település címere, illetve címer hiányában a település neve románul és magyarul.

Hirdetés _______________________________________
SIC Telekom
_______________________ Autonómia a kommunikációban!
Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat RMDSZ-es elnöke viszont a Krónika kérdésére kijelentette, hogy a jogszabály nem oldja meg a székely zászló használatát.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke azt hangsúlyozta, hogy a zászlótörvényt román tiltakozás nélkül sikerült elfogadtatni a parlamentben.

Ez nem megoldás


Izsák Balázs, a székely zászlót szimbólummá tevő SZNT elnöke a Háromszéknek adott nyilatkozatában úgy vélekedett
A székely zászló használatának az ellehetetlenítése volt a törvényhozó szándéka. Nem az a megoldás, amit Márton Árpád javasol, hogy megpróbáljuk kijátszani az ellenünk hozott jogszabályt – szögezte le.
Az SZNT elnöke arra szólította fel a székelyföldi önkormányzatokat, hogy csak akkor fogadjanak el saját zászlót, címert, amikor azt az autonóm Székelyföld vezető fórumának kell engedélyeznie.
Nem fogadhatjuk el, hogy Bukaresttől függjenek jelképeink, mert odajutunk, hogy nemsokára a székely ruhát is ott kell majd jóváhagyatni” – idézte a Háromszék Izsák Balázst.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Háromszék/Krónika/MTI