2015. május 12., kedd

Yelena: egyedülálló eredmény a magyar fotográfia történetében

Kerekes István, Yelena, fotóművészet, szociofotó
Yelena. Fotó: Kerekes István
A marosvásárhelyi születésű, jelenleg Mosonmagyaróváron élő Kerekes István az első magyar fotográfus, aki megkapta a Nemzetközi Fotóművész Szövetség által a versenyfotográfia terén adományozott legmagasabb szintű kitüntetést, a FIAP Kiváló Művésze platina fokozatát (EFIAP/platinum).


István 2000 óta foglalkozik fotográfiával, tudását autodidakta módon fejlesztette. Ennek tükrében még inkább figyelemre méltó, hogy fotóival ezidáig 5 kontinens 60 országában, nem kevesebb mint 785 díjat nyert.

Yelena

Amikor megláttam, annyira megdöbbentem, hogy pár perc kellett ahhoz, hogy észhez térjek.
Alkotásai közül a 2009-ben készült Yelena c. fotója a legsikeresebb. Az észak-romániai máramarosi ukrán kislányt ábrázoló portréba szó szerint beleszerelmesedett a világ: 2010 tavasza óta Yelena 5 kontinens 35 országában 200 díjat nyert. Hasonló eredményre a magyar fotográfia történetében még soha nem volt példa.

Fontos kiemelni, hogy a szinte megszámlálhatatlan díj, oklevél és elismerés mellett, a Yelena számos fotóiskolában tananyag lett.

István a Magyar Nemzetnek adott interjúban mesélt a kép keletkezésének körülményeiről:
2009. június 18-a reggelén úgy indultam el Máramarosba egy siklóernyős barátommal, hogy hátha sikerül találni egy egyedi arcot. A kocsit az egyik faluban parkoltuk le, és megegyeztünk, hogy körülbelül két óra múlva találkozunk. (...) Talán öt perc sem telt el, amikor szól a telefon a zsebemben, a barátom hív, hogy ahogy egy ház kerítése mellett elhaladt, meglátott egy nagyon egyedi környezetben hintázó kislányt. A kislány az eresz alatt egy farakás mellett hintázott. Benyitottam, hátul a kertben a nagymama épp kapált, köszöntem neki, és megkérdeztem, hogy készíthetnék pár fényképet a kislányról, ő meg úgy válaszolt nekem mintha régi ismerős lennék, hogy igen-igen, természetesen. Ezután a hintázás közben dúdoló kislányt megkértem, hogy picit legyen szíves megállni a hintázásban, mert fényképezni szeretném. (...) Miután elkészült a kép, és a helyszínen visszanézegettem a felvételeket, ez volt az egyetlen a húsz-huszonöt képből, amelyen ez az érdekes egyedi mosoly látható az arcán. Este az útról hazatérve és a képeket számítógépre letöltve, majd nyugodtan átfürkészve tudatosult bennem, hogy egyedi képet sikerült készítenem.
Kerekes István az elmúlt hetekben Magyarországot képviselte a törökországi Izmirben, ahol egy, a várost és környékét bemutató fotóprojekt keretén belül a szír és a kurd menekültnegyedekben élők mindennapjait örökítette meg; a projekt részeként előadást is tartott, továbbá a fotózásra felkért 17 nemzetközi fotóművész és -riporter közül egyedüliként készíthetett portrékat Izmir egyik leggazdagabb üzletemberéről, a projekt támogatójáról.

István fotóriportjai rendszeresen jelennek meg A Földgömb magazinban, melynek 2008 óta állandó szerzője. 

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.