2015. május 17., vasárnap

Vérbe fojtotta fia esküvőjét az örömapa

Hat emberrel végzett egy 55 éves férfi a szerb-magyar határhoz közel eső vajdasági Martonoson és Ormoson vasárnap, fia lakodalma után, majd őt is lelőtték. 


A szerb belügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint a férfi egy vadászpuskából több lövést adott le; feltételezhetően megromlott családi viszonyok állhatnak a tragédia hátterében.

Az örömapa állítólag ellenezte fia esküvőjét, mert nem tetszett neki a menyasszony, a szombati lakodalomban sokat ivott, s vasárnap, a lakodalom után kezdett lövöldözni.

Sajtóinformációk szerint a férfi Martonoson meggyilkolta a 25 éves menyasszonyt és annak szüleit, valamint volt feleségét. Fia nem tartózkodott a helyszínen a gyilkosság időpontjában. Egykori felesége szüleivel is végzett kora reggel a Martonostól 30 kilométerre fekvő Oromon, mielőtt menye családjához indult.

Az egyik meghívott „hatástalanította”


A tébolyult férfit egy franciaországi vendég lőtte le miután az megsebesítette a feleségét. A nőt kórházba szállították, a francia férfit pedig a rendőrség hallgatja ki.

A hírek nem szólnak arról, hogy nemzeti alapú ellentétről lett volna szó. Az áldozatok ugyan mind vajdasági magyarok, a támadó pedig szerb származású volt, de felesége magyar volt, és a család magyarul beszélt.

Szakértők: vizsgálni kell a társadalom felelősségét


Zlatko Nikolic kriminológus a Danas című szerb napilapnak azt mondta, szerinte a tragédia hátterében a társadalom válsága áll.
Mit várhatunk, hiszen olyan országban élünk, amely tömeggyilkosokat rehabilitál. Ez a bűncselekmény egy társadalmi anomália terméke, a társadalmi értékek elsüllyedésének terméke, amelynek nem látható a vége - fogalmazott a kriminológus.
A hajnali órákban a rendőrség lefogta az örömapát, mert agresszívan viselkedett a lakodalomban, később azonban elengedték. A kriminológus szerint a rendőrség semmiképpen sem tehető felelőssé ebben az esetben.

Az előjelekre senki sem figyelt


A B92 televízióban Vera Despotovic családterapeuta is a társadalom felelősségéről beszélt. Szerinte az ilyen méretű és mértékű családi erőszak soha nem hirtelen, előzmények nélkül történik, csak senki nem figyelt a jelekre.

Szerinte a túlzott mértékű alkoholfogyasztás is közrejátszott, de a lavinát az indíthatta el, hogy az apa rájött, vereséget szenvedett, mert nem sikerült lebeszélnie a fiát az általa helytelenített házasságról.
Itt nagyon erős és berögzült hagyományokról, sztereotípiákról van szó, arról, hogy az apát minden körülmények között tisztelni kell, csak és kizárólag az ő szava lehet a döntő. Amikor ez nem így történt, akkor az apa a kezébe vette a dolgok irányítását és ítélkezett - részletezte a véleményét a szakember.
A szakértő szerint a hatszoros gyilkosság nem hirtelen felindulásból történt, mert miután egyik helyen megölte a volt felesége családtagjait, átment a másik faluba, és ott folytatta az ámokfutást.
Útközben alkalma lett volna gondolkodni, meggondolni magát - szögezte le a családterapeuta.

Volt már hasonló eset


Szerbiában a legutóbb 2013 tavaszán történt hasonló eset, amikor tizenhárom ember életét oltotta ki egy hatvanéves férfi a Belgrádtól délre fekvő Mladenovac közelében, Velika Ivancán. A férfi lőfegyverből nyitott tüzet a szomszédaira, megölt hat férfit és hat nőt, illetve egy gyereket, majd megpróbálta megölni saját feleségét, és végezni akart önmagával.

Az áldozatok mind vajdasági magyarok.
Posted by vhegy.com on 2015. május 17.

Forrás: MTI