2015. május 11., hétfő

Vasárnapi zárva tartás Romániában is?

Zárva tartásra kötelezné vasárnaponként és ünnepnapokon a 2500 négyzetméternél nagyobb hipermarketeket két törvényhozó, akik módosító indítványt terjesztettek be a parlamentben.


gazdaság, kereskedelem, hipermarket, vasárnapi zárva tartás, Románia, törvénytervezet,
Magyarországon a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény 2015. március 15-én lépett hatályba. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
A Nemzeti Liberális Párt két képviselője, Nini Săpunaru és Tinel Gheorghe azzal indokolták indítványukat, hogy ennek köszönhetően fellendülhetne a hagyományos kereskedelem.

A honatyák szerint a zárva tartásra kötelezés azért is lenne hasznos, mert a vásárlók több időt töltenének a családban vasárnap, és több idejük maradna a mozgásra és egyéb szabadidős tevékenységre.

A honatyák egy korábbi törvényt akarnak módosítani úgy, hogy a kiskereskedelemben tevékenykedő, 2500 négyzetméternél nagyobb, élelmiszereket és nem élelmiszereket áruló üzletek kötelező módon zárva legyenek vasárnaponként és ünnepnapokon.

A képviselők úgy vélik, hogy a kötelező zárva tartás arra kényszerítené a román vásárlókat, hogy a napi és heti vásárlást munkanapokon vagy a hétvége első felében végezzék el. Szerintük a törvénymódosításnak kedvező hatása lenne a román mezőgazdasági termelőkre, akik több árut tudnának eladni a hagyományos piacokon, és így a hazai termelők nagyobb támogatásban részesülnének, akárcsak a kis boltokat működtetők.

A gazdasági elemzők fenntartásaikat fejezték ki a kezdeményezés sikerével kapcsolatban.

A törvénymódosítást nem lehetne azonnal alkalmazni, egy-, de legalább féléves átmeneti időszakra lenne szükség, amíg a kis boltok megerősödnek, és megfelelő alternatív kínálatot tudnak kínálni a vásárlóknak arra az esetre, ha valóban zárva tartásra kötelezik a hipermarketeket.

Az elemzők szerint az is gondot jelent, hogy a kistermelők közül, akik sokan a zöldségpiacokon maguk értékesítik árujukat, kevesen fizetnek adót, így előbb a román államnak kellene megoldást találnia arra, hogy növelje a piaci kereskedelemben résztvevők adófegyelmét.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI