2015. május 23., szombat

Csíksomlyó, a „legek” pünkösdje — Összefoglaló

Százezrek gyűltek össze a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra, amelynek végén teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesülnek a zarándokok.


Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, hit, magyarság, pünkösd, Székelyföld, ünnep, szentmise
Szentmise a csíksomlyói búcsún. Fotó: Máthé Zoltán/MTI
A képre kattintva galéria nyílik!
A helyszínre vezető csíkszeredai Szék utcán szombat reggel tömött sorokban haladtak a zarándokok a csíksomlyói kegytemplom felé, amely elől aztán felkapaszkodtak a hegynyeregbe.

A keresztaljáknak nevezett, kereszt alatt vonuló csoportok élén tábla jelezte a település nevét, ahonnan a zarándokok érkeztek. Az egyházi zászlók mellett megannyi magyar és székely zászló is tarkította a képet.

A szentmise kezdése előtt a szervezők Fülöp-szigetekről és Kongóból érkezett zarándokokat is bejelentettek. A zarándoklatra megérkezett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita.

A szentmise ünnepi szónoklatát idén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mondta. Számára a lengyelországi Czestochowa pálos szerzetesei készítettek kimondottan erre az alkalomra egy miseruhát, amelynek melli részén a csíksomlyói szűzanya képe, hátoldalán pedig a czestochowai Fekete Madonna képe található.

Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, hit, magyarság, pünkösd, Székelyföld, ünnep, szentmise, Jakubinyi György,
Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A képre kattintva galéria nyílik!

Az őseik hitéhez, a nemzetükhöz és az anyanyelvükhöz való hűségre buzdította a csíksomlyói búcsúba érkezett hívek százezreit a pünkösdszombati szentmisén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.

Legyünk hűek őseink szent hitéhez és erényeihez, vagyis katolikus keresztény szent hitünkhöz, legyünk hűek nemzetünkhöz és szülőföldünkhöz, és legyünk hűek anyanyelvünkhöz, anyanyelvi kultúránkhoz - hangoztatta az erdélyi főegyházmegye vezetője.

Hit


Jakubinyi György a hithez való hűség magyarázatában azt a 448 évvel ezelőtt vívott Tolvajos-tetői csatát említette, amelyben a székelyek római katolikus hitük védelmében vívtak meg a protestáns hittérítőkkel szemben. Elmondta: vannak, akik kétségbe vonják, hogy egyáltalán volt-e ilyen csata, de kellett valaminek történnie, mert különben a katolikus székelyek nem tettek volna olyan fogadalmat, hogy pünkösd szombatján minden évben összegyűlnek a csíksomlyói hegynyeregben. Az érsek szerint ugyanis az egyházi ünnep előtti nap az egyik legalkalmatlanabb a zarándoklatra.

Szülőföld


A szülőföldhöz való hűség példázatára elmondta, a szent család is Egyiptomba menekült, de két év után visszatért szülőföldjére, és azután már soha nem hagyta el azt.

Anyanyelv


Az anyanyelvhez való hűséget azzal példázta, hogy a keresztre feszített Jézus nem az egyháza hivatalos nyelvén, hanem édesanyja nyelvén, arámiul mondta el utolsó szavait: Istenem, istenem miért hagytál el engem.

Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, hit, Jakubinyi György, magyarság, pünkösd, szentmise, Székelyföld, ünnep,
Felcsíki zarándokok Csíkmadaras határában. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A képre kattintva galéria nyílik!
Az érsek prédikációjában a Kánai menyegző bibliai történetét, Jézus első csodatételét idézte. Megemlítette, Mária azt tanácsolta a menyegzői bor elfogyta miatt hozzá fordulóknak, hogy tegyék meg mindazt, amit a fia mond; ezt követően változtatta Jézus borrá a vizet. Hozzátette, azóta is csak az isteni parancsolatok megtartásával, a felebaráti szeretettel lehet kifejezni az isten szeretetét.
A gyermek is úgy fejezi ki a szülők iránti szeretetét, hogy szót fogad nekik" - magyarázta.
Az idei búcsú jelmondata, az „Oltalmad alá futunk” a jubileumi Mária-évhez kapcsolódik, amelyet a csíksomlyói Mária kegyszobor készítésének 500. évfordulója alkalmából hirdettek.

A „legek” pünkösdje


Mindenki számára megszívlelendőnek nevezte a csíksomlyói búcsún elhangzott szentbeszéd hűségről szóló üzenetét Áder János köztársasági elnök szombaton, a szertartás után a közmédiának nyilatkozva.


Herczeg Anita, Áder János, Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, hit, Jakubinyi György, magyarság, pünkösd, szentmise, Székelyföld, ünnep,
Herczeg Anita és Áder János. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A képre kattintva galéria nyílik!
Áder János, feleségével, Herczegh Anitával közösen több százezer zarándok között vett részt a Jakubinyi György gyulafehérvári érsek által a Kis- és Nagysomlyó hegy közötti nyeregben bemutatott szabadtéri szentmisén.
A hűségről szólt ez a szentbeszéd, amit mindannyian megszívlelhetünk. A hit hűségéről, a szülőföldhöz és a nemzethez tartozás hűségéről, és az anyanyelv megtartásának hűségéről. Nehéz lenne ehhez bármit is mondani, azt gondolom, hogy ez pont elegendő útravaló mára, holnapra és holnaputánra mindannyiunknak, hogy ki-ki a pünkösdi ünnepeket e gondolatok jegyében töltse, továbbadva e gondolatok magvas tartalmát hozzátartozóknak, barátoknak, ismerősöknek - mondta a köztársasági elnök.
Úgy vélte, a szentbeszéd egyaránt szólt azoknak is, akik elzarándokoltak Csíksomlyóra és azoknak is, akik a tévén vagy rádión keresztül követték a szentmisét, a hűség üzenete egyaránt megszívlelendő azoknak is, akik Magyarországról érkeztek, és azoknak is, akik Erdélyben élnek.

Áder János megjegyezte: elnökké választása óta harmadik alkalommal vett részt a csíksomlyói búcsún, amely számára a „legek” pünkösdje volt.

Most volt a legmelegebb, most voltak becslése szerint a legtöbben és a három alkalom közül ez volt „a leggöröngyösebb út”, amelyen felmászott a mise helyszínéül szolgáló hegynyeregbe - mutatott rá Áder János, utalva a székely himnuszra, amelyet a szentmise végén — a pápai és a magyar himnusz után — együtt énekelt el a csíksomlyói nyeregben összesereglett több százezer ember.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI