2015. május 11., hétfő

Stephanus-díjat kapott Kányádi Sándor

Megkezdődött a XXIII. Szent István-könyvhét hétfőn Budapesten. Az ünnepségen Erdő Péter bíboros, a Szent István Társulat fővédője, és Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Stephanus Alapítvány elnöke átadta a 2015. évi Stephanus-díjakat.


Stephanus-díj, Kányádi Sándor, irodalom, könyvhét, Szent István-könyvhét, kultúra, egyház,
Sándor bácsi és André-Joseph Léonard brüsszeli érsek, a teológiai kategória kitüntetettje. Fotó: Marjai János/MTI
Az idei kitüntetett irodalmi kategóriában Kányádi Sándor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő.
Stephanus-díj
A Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány kulturális díját 1993-tól az évente megrendezett Szent István-könyvhét megnyitóján adják át irodalmi és teológiai kategóriában. 
A díjazottak olyan szerzők, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik, mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi műfajok területén. 
A díjat alapításától napjainkig 48 személy nyerte el.
Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke laudációjában elmondta:
Kányádi Sándor évtizedek óta töretlen sikerének titka többek között abban rejlik, hogy olyan nyelvet beszél, amelyet mindenki ért. A legbonyolultabb pszichológiai, filozófiai problémákról is olyan szavakkal szól, amelyek rögtön hatnak, mint egy jó lelki fájdalomcsillapító.
A költő élő lelkiismeretünk - fogalmazott -, még ha az utóbbi időben erről a legtöbben meg is feledkeztek. Kányádi Sándor pedig mindent elkövet, hogy ezt a felejtési folyamatot visszafordítsa - tette hozzá.

Szentmártoni János kitért arra is: Kányádi Sándor szószólója annak, hogy a verset „szabadítsuk ki Gutenberg börtönéből”, hogy az újra szabadon, szájról szájra szálljon, minél nagyobb közönség szívéig eljutva.
Több mint fél évszázadon keresztül nevelt minket az emberhez méltó életre, és ezért nem lehetünk eléggé hálásak neki - mondta az írószövetség elnöke a 86. születésnapját ünneplő költőt méltatva.
Isten éltesse, Sándor bácsi! 86 éve, 1929. május 10-én született Nagygalambfalván Kányádi Sándor, Kossuth-díjas erdé...
Posted by vhegy.com on 2015. május 9.
vhegy/MTI