2015. május 2., szombat

Megszületett a második királyi bébi

Lánya született szombaton Katalin hercegnőnek és Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának.


brit királyi család, royal baby, Vilmos herceg, Katalin hercegnő,
Katalin hercegnő. Forrás: Getty Images
Az újszülött 3700 grammal jött a világra londoni idő szerint délelőtt 8:34 órakor, vagyis közép-európai idő szerint 9:34 órakor.

A palota a hírt csaknem háromórás késleltetéssel közölte, mert a protokoll alapján először a 89 esztendős dédnagymamát, II. Erzsébet királynőt és a királyi család többi tagját értesítették.

Katalint szombaton reggel 6 órakor vitte be Vilmos autóval a kijelölt kórház, az észak-londoni Paddington városrész St. Mary's szülészeti magánklinikájára. A gyermek két és fél óra múltán megszületett.

A St. Mary's kórház magánklinikáján született 33 éve Vilmos herceg is, 2013-ban pedig Vilmos és Katalin elsőszülöttje is, a most 21 hónapos György herceg.

Trónörökösök


A második „royak baby” a negyedik a brit trónutódlási sorban, Károly trónörökös - Vilmos édesapja -, valamint Vilmos és a hercegi házaspár elsőszülöttje után.


A kis hercegnő negyedik helye a trónutódlási sorban biztosított, akkor is, ha később születik egy öccse. Ez azért van, mert a brit kormány felszámolta azt a több évszázados diszkriminatív előírást, amely szerint a mindenkori uralkodó fiúleszármazottai előnyt élveztek a trónöröklésben, akkor is, ha volt idősebb leánytestvérük.

Diana


Vilmos és Katalin leánygyermekének nevét várhatóan a következő napokban jelentik be.


A YouGov közvélemény-kutató cég már a gyermek világra jötte előtt megkérdezte az alattvalókat arról, hogy ha hercegnőjük születik, milyen nevet adnának neki.

A legtöbben, 12 százaléknyian Vilmos 1997-ben elhunyt édesanyja, Diana hercegnő nevét választották. A második legnépszerűbb leánynév a Charlotte és az Alice volt, egyaránt 9-9 százalékos szavazataránnyal.

A londoni fogadóirodák is szinte biztosra veszik - ezért meglehetősen csekély nyereményeséllyel kínálják fogadásra -, hogy a hercegi újszülött várhatóan több neve közül az egyik a Diana lesz. Ugyancsak nagy valószínűséggel - tehát kis pénznyeremény-ígérettel - szerepel a fogadási lehetőségek között az Elizabeth - Erzsébet - név is, tekintettel a királyi dédnagymamára.

Alattvalók


A St. Mary's klinikájának bejáratával szemközti járdán már hetek óta lelkes alattvalók kis csoportja táborozott, várva a legújabb hercegi családtag megszületését.


brit királyi család, royal baby, Vilmos herceg, Katalin hercegnő,
It's a princess. Fotó: Facundo Arrizabalaga/EPA/MTI
A táborozókhoz sem György világra jötte előtt, sem most nem volt kegyes az időjárás. Két éve az utóbbi évtizedek legforróbb londoni júliusát szenvedték végig mindazok, akik Vilmos és Katalin első gyermekének érkezését várták a helyszínen, most pedig novembert idéző, hajnalonként fagypont közelébe süllyedő hőmérsékletek gyötörték a klinikával szemközti járdán emelt kisebb sátorváros lakóit.

Kiegyeztek a sajtóval


A brit és a nemzetközi média nem vonult fel előre a kórház elé.


brit királyi család, royal baby, Vilmos herceg, Katalin hercegnő,
Riporterek a St. Mary’s Kórház előtt. Fotó: Andy Rain/EPA/MTI
A hercegi pár kommunikációs igazgatója a két évvel ezelőtti, esetenként botrányba fulladó tülekedést megelőzendő egyezségre jutott a nagy médiatársaságokkal, hogy kijelölhetik forgatóstábjaik helyék a kórház előtt, de csak akkor vonulnak ki a klinika elé, amikor Katalint beszállították a kórházba. Szombaton így is történt: amint a szülés megkezdődésének hírét reggel a Kensington-palota bejelentette, megtelt forgatócsoportokkal az addig üres és elkerített járdaszakasz.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI