2015. május 28., csütörtök

Románia elismerné Koszovót

Románia eddigi elutasító álláspontjának felülvizsgálatára, Koszovó független államként való elismerésének lehetőségére utaló kijelentést tett albániai látogatása során Victor Ponta - közölték csütörtökön a román lapok.


Románia, Koszovó, Szerbia,
Fotó: Dimitar Dilkoff/AFP
A román miniszterelnök állítólag a Koszovó és Szerbia közötti párbeszéd előrelépéseire hivatkozva utalt arra, hogy a Koszovóval kapcsolatos román álláspont is változhat.
Románia 2008-ban úgy döntött, hogy nem ismeri el Koszovót. Ennek ellenére azóta sok minden változott. Változtak a kormányok, és nem kizárt, hogy új döntés születik Koszovó elismerésével kapcsolatban - mondta albániai látogatásán kedden Ponta.
A tiranai regionális csúcstalálkozón elhangzott kijelentésről a România Liberă című lap azzal a megjegyzéssel számolt be, hogy Ponta ezzel az állásfoglalással megelőzte Klaus Johannist egy fontos diplomáciai kérdésben, holott az alkotmány szerint az ország külpolitikáját a köztársasági elnök irányítja.

Románia egyike annak az öt uniós országnak, amely - az Európai Parlament 2013-ban megszavazott felszólítása ellenére - nem ismerte el a korábbi szerbiai tartomány függetlenségét.

A függetlenségét 2008 februárjában kikiáltó Koszovó döntését követően a román parlament szinte azonnal határozatot fogadott el arról, hogy nem ismeri el Koszovót önálló államként. A dokumentumot csak az RMDSZ törvényhozói nem szavazták meg, hangos nemtetszést váltva ki a román honatyák részéről.

Bukarest nemzetbiztonsági kockázatként tekintett az új balkáni állam nemzetközi elismerésére, attól tartva, hogy az radikalizálhatja az erdélyi magyarságot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI