2015. május 27., szerda

Módosult a nyugtalottó szabályzata

Módosította a román képviselőház szerdán az úgynevezett nyugtalottóról szóló rendeletet, meggátolandó, hogy a nyeremény túl sok nyertes között oszoljon meg és elveszítse varázsát.


adózás, gazdaság, nyugtalottó, pénztári nyugta, Románia, nyugtalottó szabályzat
Fotó: Octav Ganea/Mediafax
A román kormány az adócsalás visszaszorítását célzó intézkedések között vezette be tavasszal a nyereményjátékot.

Pontáék arra akarják ösztönözni az embereket, hogy minden vásárlásnál igényeljenek nyugtát, és ezzel adózásra „kényszerítsék” az esetleg feketézni próbáló boltosokat.

A kormány húzásonként egymillió lejes nyereményalappal honorálja önkéntes „adóellenőreit”, ám az első, április 13-án megejtett húzás nyomán több mint 18 ezer nyertes nyugtát hoztak be az emberek az adóhatósághoz, így egy-egy szerencsés pénztárblokkal alig több mint 50 lejt lehetett nyerni.

A sorsoláson egy dátumot és egy 1 és 999 lej közötti nyertes összeget határoznak meg. Az első húzáson a február 7-én kiállított 6 és 6,99 lej közötti értékű pénztári nyugtákat nyilvánították nyerőnek, ám - kis összegről lévén szó - nagyon sok vásárló akadt, akinek volt ilyen nyugtája.

A képviselőház azzal a módosítással szavazta meg szerdán a nyugtalottó bevezetéséről szóló sürgősségi kormányrendeletet, hogy száznál több nyertes esetén egy második sorshúzással választják ki azt a száz nyugtát, amelynek a tulajdonosa valóban jutalomban részesül.

Így a nyeremény mindenképpen tízezer lej fölötti lesz.

A nyugtalottó többletbevételt generált


A jogszabályt ellen voksoló liberális ellenzék szónoka azt mondta: a szociáldemokrata kormány szerencsejátékosok szórakozásává züllesztette az adózási fegyelem növelésének ügyét, a kormánypárt frakcióvezetője viszont azzal érvelt, hogy a nyugtalottónak és az adóhatóság látványos razziáinak köszönhetően 1,2 milliárd lejes többletbevétele volt az első negyedévben a román költségvetésnek a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI