2015. május 5., kedd

Miklósvár: múzeum lesz a Kálnoky-kastélyban

Az erdélyi főúri élet múzeumát kívánja kialakítani a Kálnoky Alapítvány a székelyföldi Miklósváron álló Kálnoky-kastélyban – közölte kedden közleményben az alapítvány.


erdélyi arisztokrácia, Kálnoky-kastély, Kálnoky Tibor, Kálnoky-gróf, műemlékek, Erdély, Székelyföld,
A munkálatok májusban indulnak, és 2016 áprilisáig befejeződnek.
Fotó: Beliczay László/MTI
Az alapítvány 1,12 millió eurós beruházással készül az épület és az azt körülvevő park felújítására.

A pénz nagyobb részét, egymillió eurót a Norvég Alap biztosítja. A Norvég Alap támogatási programját Romániában a kulturális tárca felügyeli, így a miklósvári kastélyfelújítást is Bukarestből kinevezett projektmenedzser irányítja.

A kastélyt az alapítvány élő múzeumként szeretné működtetni. Egy év alatt korabeli erdélyi bútorokat próbálnak beszerezni, amelyek nem csupán kiállítási tárgyak lesznek.
Azt szeretnénk, hogy be is lehessen lakni, használni is lehessen őket. Azt szeretnék, ha az épület Erdővidék kultúrájának a fontos helyszínévé válna - magyarázta Magyarósi Imola, az alapítvány szóvivője.
A miklósvári Kálnoky vadászkastélyt a 17. században reneszánsz stílusban építették. A 18. század végén, 19. század elején klasszicista stílusban átépített épület a 20. század elején nyerte el mai formáját. Az ingatlan a 19. és a 20. században többször gazdát cserélt, mielőtt államosították volna. Az államosítás előtti utolsó tulajdonos – egy bukaresti pénzügyminiszter – leszármazottai nem igényelték vissza.

erdélyi arisztokrácia, Kálnoky-kastély, Kálnoky Tibor, Kálnoky-gróf, műemlékek, Erdély, Székelyföld,
A felújítás előtt álló Kálnoky-kastély a Kovászna megyei Miklósváron.
Fotó: Beliczay László/MTI
Az ingatlan Barót város önkormányzata tulajdonában maradt, mely 2004-ben 49 évre haszonbérbe adta a Kálnoky Alapítványnak. Az alapítványt az ősei szülőföldjére visszatérő Kálnoky Tibor gróf hozta létre. A gróf a kastély közelében lévő vendégházában látja évről-évre vendégül az erdélyi felmenőkkel is rendelkező Károly herceg brit trónörököst.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI