2015. május 20., szerda

Megduplázzák a a gyermeknevelési pótlékot

A gyermeknevelési pótlék megduplázásáról döntött szerdai ülésén a parlament alsóháza; a törvénymódosítási javaslatot az ellenzék kezdeményezte.


Románia, gazdaság, gyereknevelési pótlék, se dubleaza alocatia, alocatia pentru copii 2015
Uniós szinten átlagban 210 euró a támogatás összege, míg Romániában jelenleg mindössze 10 euró. Fotó: Sebastian Tătaru/Mediafax
A családok a jelenlegi havi 42 lej helyett havi 84 lej gyermeknevelési pótlékot fognak kapni gyermekenként, amíg a gyermekük el nem éri a felnőttkort.

Baloldali jobboldal


Az alsóház a 2014/65-ös sürgősségi kormányrendeletet vitatta meg. A pótlék növelésére a Nemzeti Liberális Párt tett javaslatot, amelyet a plénum 98-77-es szavazataránnyal el is fogadott. A döntés meglepetésnek számít, mert a törvénymódosítási javaslatot korábban a kormány is, és az illetékes parlamenti szakbizottság is negatívan véleményezte.

A képviselőház megszavazta azt a javaslatot is, hogy a 3 és 18 év közötti fogyatékkal élő gyerekek pótlékát 200 lejre növeljék. Az indítványt előterjesztő Cristina Pocora képviselő szerint hosszú távon, „amikor majd az ország költségvetése megengedi”, a 84 lejről 200 lejre kell majd növelni a gyereknevelési pótlékot.

Mondta Ponta 


Victor Ponta a végszavazás után kijelentette, a törvénymódosítás idén 900 millió lejes terhet ró a költségvetésre, de a kormány előteremti rá a fedezetet.

A délelőtti kormányülésen még Ponta azt sérelmezte, hogy a törvénymódosító javaslat beterjesztői nem jelölték meg, milyen forrásból finanszírozható a többletkiadás. A szavazás után már örömét fejezte ki amiatt, hogy „az elemzők által baloldalinak tekintett intézkedést” az egész parlament támogatta.
Alávetjük magunkat a parlament akaratának - mondta Ponta.
Romániában 3,6 millió gyermek után fizet az állam gyermeknevelési pótlékot a szülőknek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI