2015. május 28., csütörtök

Marosvásárhelyen kikerülnek a történelmi magyar utcanevek

Az RMDSZ-frakció kezdeményezésére harminc hagyományos utcanév tájékoztató jellegű kiírásáról döntött csütörtökön a marosvásárhelyi önkormányzati testület.


Marosvásárhely, történelmi utcanevek, magyarság,
Az egykori Kossuth Lajos utca, II Rákóczi Ferencz szobrával — ma Petőfi szobor van a helyén — 1911-ben. Forrás: Hereditatum
A döntés nyomán Marosvásárhely egyes utcáira tájékoztató jelleggel kikerülnek azok az utcanevek is, amelyeket az illető utcák akkor viseltek, amikor Marosvásárhely még Magyarország része volt.

A marosvásárhelyi magyarok a köznyelvben ma is többnyire az utcáknak a régi, nem hivatalos megnevezését használják. Így a hivatalosan Călărașilornak (Călărași — dél-romániai városra utaló utcanév) nevezett utca sarkain álló épületekre tájékoztató jelleggel az is kikerül, hogy Kossuth Lajos utca.

Tájékoztató jelleggel kerül ki egyes utcákra és terekre Munkácsy Mihály, Baross Gábor, Deák Ferenc, Jókai Mór, Vörösmarty Mihály, Ady Endre és más magyar személyiségek neve.

A kétnyelvűségért küzdő Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) nem rajong a döntésért.


A civilek kirakatintézkedésnek tekintik a hagyományos utcanevek kiírását, mely a hivatalos, kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését próbálja elodázni, ezért - formai okokra hivatkozva - a határozat érvénytelenítését fogják kezdeményezni a bíróságon.

A Cemo ragaszkodik ahhoz, hogy az utcáknak hivatalos magyar neve is legyen: a városnak 425 utcája van, ezek 85 százalékának magyarra is lefordítható a neve.
Marosvásárhelyen a magyar közösség általános felháborodását váltotta ki, hogy a polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség megbírságolt két önkéntest, akik a Cemo megbízásából helyeztek ki kétnyelvű utcanévtáblákat a városban, és 30 ezer és 50 ezer lej közötti bírságot helyezett kilátásba azoknak, akik nem távolítják el 48 órán belül házuk faláról a kétnyelvű táblát. A fenyegetés hatására a civilek által kihelyezett 80 tábla egy részét levették az ingatlantulajdonosok.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI