2015. május 4., hétfő

Már az Interpol is körözi Markó Attilát

Nemzetközi körözést adott ki a román rendőrség Markó Attila ellen.


Az RMDSZ korrupcióval gyanúsított, Magyarországon tartózkodó volt parlamenti képviselőjének előzetes letartóztatását múlt héten rendelte el a román legfelsőbb bíróság.

Markó Attila neve és fényképe az Interpol körözési listáján szerepel, a Románia által külföldön is keresett másik 160 gyanúsított neve között, neve a román rendőrség honlapjának csaknem ötven személyt tartalmazó körözési listáján is megtalálható.

A politikus és a román restitúciós hatóság kártérítési bizottságának másik hét volt tagja ellen hivatali visszaélés gyanújával emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. A vádirat szerint 85 millió euró kárt okoztak az államnak azáltal, hogy a piaci értéknél jelentősen magasabb kártérítéseket ítéltek meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért.

Markó Attila korábbi nyilatkozataiban ártatlannak mondta magát, ügyét a restitúciós folyamat megakasztását szolgáló támadásnak minősítette, és kifejezte reményét, hogy Budapest nem adja ki.

A képviselői mandátumáról nemrég lemondott politikus kifejtette: nem bízik a román igazságszolgáltatásban, miután a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt tavaly három év felfüggesztett börtönre elítélték, és visszaállamosították a református egyház iskolaépületét.

Markó Attila nem fellebbezi meg az előzetes letartóztatását elrendelő bírósági határozatot, lejárt ugyanis az ügyvédjével a nyomozati szakaszra kötött korábbi szerződése, és mivel tartalékait felélte, nincs pénze újabb jogi képviselőt szerződtetni.

Szomorú nap a mai az erdélyi magyarság számára...
Posted by vhegy.com on 2015. május 4.

Forrás: MTI