2015. május 17., vasárnap

Kövesi elárulta, mennyi SRI van a DNA-ban

Semennyi. A korrupcióellenes ügyészség vezetője kizártnak tartja, hogy a vádhatóság emberei közül bárkit beszerveztek volna a titkosszolgálatok. 


Laura Codruța Kövesi, SRI, DNA, Románia, korrupció, titkos szolgálatok
Forrás: Digi24
Laura Codruța Kövesi főügyész ezt a PRO TV-nek adott interjújában fejtette ki vasárnap; állítását kollégái szakmai és erkölcsi tisztességére alapozza.
Nem hinném, hogy a Román Hírszerző Szolgálatnak szüksége lenne ügynökökre a DNA-ban.
A román médiában vita alakult ki arról, vajon vannak-e titkos ügynökök az ügyészek között, miután Traian Băsescu volt államfő és Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök azt sugallta, hogy az igazságszolgáltatás az SRI befolyása alatt áll.

Băsescu a DNA körüli „bilincscsörgést”, a magas rangú politikusok nagy médiavisszhangot keltő letartóztatásait kommentálva egy korábbi tévéinterjúban azt állította: 2004-es elnökké választása előtt bevett gyakorlat volt, hogy a titkosszolgálatoknak a bírák és ügyészek között is voltak ügynökei, akiket — mivel ez alkotmánysértő — könnyen zsarolhattak. Állítása szerint Băsescu megpróbált ennek véget vetni, de nem biztos benne, hogy sikerrel járt.

Tăriceanu — aki több ízben vádolta már túlkapásokkal a DNA-t — a korrupcióellenes ügyészség mozgásterének esetleges beszűkítéséért aggódó nyugati nagyköveteknek beszélt arról, hogy egyes vádlottakat a titkosszolgálatok a „bíróságig elkísérnek”. Hozzátette: aggasztó jeleit látja annak, hogy az igazságszolgáltatásra „kifinomult” külső nyomás nehezedik.

Kövesi szerint a DNA vizsgálatai pánikot keltettek egyes politikusok körében, és ezért próbálják hangulatkeltéssel, a törvények módosításával akadályozni a vádhatóság munkáját.

A főügyész elmondta, semmi kifogása az ellen, hogy a Legfelső Védelmi Tanács ellenőrzést rendeljen el az ügynökkérdés tisztázása érdekében, ahogyan azt a bírák és ügyészek szakmai testülete a napokban igényelte az igazságszolgáltatásba vetetett közbizalom megvédése érdekében.

A román alkotmány szerint a bírák és ügyészek semmilyen más tisztséget nem tölthetnek be, legfeljebb az oktatásban vállalhatnak szerepet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI