2015. május 15., péntek

Kivonulással fenyeget a Holzindustrie Schweighofer

Az osztrák Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó társaság kilátásba helyezte, hogy kivonul Romániából a parlament asztalán levő új erdészeti törvény (Codul Silvic) miatt, amelynek hatásait beláthatatlanoknak véli.


Holzindustrie Schweighofer, fakitermelés, környezetvédelem, erdőirtás, Székelyföld, Románia, fenyővágóhíd
Nekik „köszönhetjük”: Olosz Gergely a nyakunkra hozta Gerald Schweighofert fenyővágóhídját, Tamás Sándor és Mircea Dușa engedte megtelepedni.
Fotó: Henning János
A társaság 2014 őszén Victor Ponta miniszterelnököt, a hét elején pedig a román Legfelsőbb Védelmi Tanácsot figyelmeztette nyílt levélben, hogy kivonulásával mintegy háromezer munkahely kerül veszélybe Romániában.

A társaság elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a parlament által elfogadott, de Klaus Johannis köztársasági elnök által újbóli megfontolásra visszaküldött erdészeti kerettörvény fajtánként 30 százalékra korlátozná az egyes cégcsoportok által felvásárolható fa mennyiségét, a monopóliumok kialakulásának megakadályozása érdekében.

A társaság jelenleg működő üzemei a Romániában kitermelt fenyőfa 27 százalékát vásárolják fel, és a székelyföldi Rétyen átadás előtt áll a társaság újabb, nagy kapacitású fafeldolgozó üzeme, melyet 150 millió eurós beruházással épített fel.

Schweighofer támadó állást vett fel 


Az osztrák cég arra figyelmeztette a Legfelsőbb Védelmi Tanács tagjait, hogy az erdészeti kerettörvény jelenlegi formájában egyes kereskedelmi és befektetési megállapodásokat, valamint a piaci verseny európai szabályit is sértheti.
A nemzetközi egyezményeket sértő törvénykezés az egész világ befektetői előtt hiteltelenítheti Romániát — áll a társaság honlapján megjelent közleményben.
A Schweighofer tudatta, soha nem fenyegette nemzetközi perrel a román kormányt, de készen áll megvédeni az érdekeit.

Johannis a múlt héten jelentette be, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács elé viszi a romániai erdők kérdését. Bejelentésével a környezetvédőket próbálta megnyugtatni, akik múlt szombaton az ország több városában tartottak tüntetéseket az erdők védelmében. Az erdészeti törvény visszaküldése miatt a kormányoldal politikusai azzal vádolták Johannist és az őt tisztségbe juttató Nemzeti Liberális Pártot, hogy a multinacionális cégek érdekeit képviselik a nemzeti érdekkel szemben.

Átveszik és feldolgozzák a törvénytelenül kitermelt fát


A Holzindustrie Schweighofer társaság működését évek óta figyelik a romániai környezetvédő szervezetek. Az interneten több mint egymillióan néztek meg egy kisfilmet, amelyen egy környezetvédő egy védett területtől a gyár kapujáig kísér egy törvénytelenül kivágott fákból álló rönkszállítmányt.

A közelmúltban pedig egy olyan rejtett kamerás kisfilm került nyilvánosságra, amelyen a cég vezetői áron felüli juttatásokat ígérnek egy — magát erdőtulajdonosnak kiadó — környezetvédőnek a kilátásba helyezett illegális szállítmányokért.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI