2015. május 13., szerda

Jövő héten indul Csíksomlyóra a Boldogasszony zarándokvonat

Budapestről május 21-én indul útjára a Boldogasszony zarándokvonat a jövő hét végén tartandó csíksomlyói búcsúba - közölte Budai László, a rendezvény szervezője szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.


Boldogasszony zarándokvonat, Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, Erdély, hit, katolikus egyház, magyarság, pünkösd, pünkösdi búcsú, Székelyföld
Már április közepén foglalt volt valamennyi hely. Fotó: Kovács Tamás/MTI
A Misszió Tours Utazási Iroda vezetője elmondta, hogy csaknem 800-an utaznak majd a 15 kocsiból álló szerelvényen.

A vonat a többi között útba ejti Kolozsvárt, Marosvásárhelyt, Maroshévízt, Gyergyószentmiklóst, Madéfalvát és Gyimesbükköt. A zarándokok ellátogatnak a történelmi Magyarország ezeréves határára is. Valamennyi állomáshelyen főpapok, lelkipásztorok fogadják a zarándokokat, szavaikat közvetítik a vonatrádión is, amely első ízben üzemel majd a szerelvényen.

Jövő szombaton a csíksomlyói búcsún vesznek részt az utasok, pünkösdvasárnap pedig a Gyergyószentmiklóson tartandó szentmisével ér véget a zarándoklat.

A 2015-ös Boldogasszony Zarándokvonat menetrendje. Forrás: Misszió Tours
Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni.
Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, és Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI