2015. május 18., hétfő

Johannis a magyar kisebbség problematikájáról

Románia és Magyarország kétoldalú kapcsolata jó, és a két országot stratégiai partnerség fűzi össze, de sok mindent lehet javítani - mondta a román államfő az ARD német közszolgálati televíziónak.


Klaus Johannis, romániai kisebbségek, magyarság, kisebbségi jogok, Románia, Magyarország, magyar-román kapcsolatok,
„Én is kisebbségi vagyok.” Forrás: YouTube/Bayerischer Rundfunk
Az interjúban Johannis a két ország kapcsolatára vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a témáról már elnöki tevékenysége legelső időszakában tárgyalt a magyar kormány képviselőivel.
Tudjuk, hogy mit kell tenni és tudjuk, hogyan kell tenni. (...) Azt hiszem, lehetségessé válik, hogy kapcsolatunkat még jobbá tegyük, hogy a két ország között jószomszédi kapcsolat alakuljon ki. Ez mindkét ország érdekében állna - mondta a román államfő.

A kisebbségi kérdés


Johannis a magyar közösség helyzetéről szólva elmondta, hogy egy etnikai kisebbség tagjaként nagyon jól ismeri az etnikai kisebbségek problematikáját. Hangsúlyozta, hogy a romániai magyar kisebbségre egyáltalán nem problémaként tekint, és úgy véli, hogy a kisebbségek „gazdagítják” az országot, amelyben élnek.

Nagy kisebbség, sok párt, megannyi felfogás


Johannis kifejtette: a magyar egy „nagy kisebbség”, amelyben számos vélemény fogalmazódik meg, több párt és számos szervezet működik, és ezek ugyan „eltérő felfogást” képviselnek, de mind arra törekszik, hogy „jobb legyen” a magyaroknak, és éppen ez az, amit valamennyi politikusnak tennie kell választóiért.

Inadekvát igények


Ezért a magyar kisebbség részéről megfogalmazódó követeléseket helytelen „eleve problémaként” felfogni - tette hozzá a román államfő, megjegyezve, hogy előfordulnak „különös” és „inadekvát” követelések, de sok „teljesen normális” követelés is, és a román állam ezek „legnagyobb részét” már teljesítette.
Megállapítható, hogy a már régen megoldott problémákból sokkal több van, mint a megbeszélésre váró problémákból - hangsúlyozta Johannis.
A kisebbségi kérdés és a magyar-román kapcsolat ismét terítékre került.
Posted by vhegy.com on 2015. május 18.
vhegy/MTI