2015. május 19., kedd

Ima-tüntetés egy bevásárlóközpont ellen

Több mint tízezren tiltakoztak imádkozással az izraeli Asdód városában egy szombaton is nyitva tartó új bevásárlóközpont ellen - írta a Haaretz című izraeli újság.


Az ima-tüntetést Izrael ötödik legnagyobb városának egyik ultraortodox negyedében tartották hétfőn a két hónappal ezelőtt átadott, és azóta komoly vallási feszültséget okozó üzletközpont ellen.

Asdód, bevásárlóközpont, Izrael, ultra-ortodox zsidó, vallás, Haaretz
Az ultra-ortodoxok szerint a szombati nyitva tartás megsérti a város érzékeny status quóját, a vallásosok és a szekulárisok között fennálló egyensúlyt, és sérti a szombati pihenőnap számukra fontos tiszteletét.

Az üzletközpont igazgatója ezen panaszokra azt a választ adta, hogy a boltok nem az ultra-ortodox közönségre alapozták bevételeiket. A vallásosok ezt a választ nem fogadták el, és tüntetéssel adtak hangot elégedetlenségüknek.

Asdód lakóinak negyven százaléka ultra-ortodox, akik a helyhatósági választáson tíz helyi képviselői mandátumot szereztek meg maguknak a huszonhétből, és a várost igazgató koalícióból való kilépéssel fenyegetőznek a boltok szombati megnyitása miatt.

A városházán viszont úgy vélik, hogy az eddigi gyakorlat alapján a város határában lévő boltok — köztük a 140 üzletnek helyet adó új bevásárlóközpont — és a tengerpart üzletei nyitva tarthatnak szombaton.

Évek óta folyik a vita


A szombati pihenőnapon való nyitva tartás kérdése Izraelben évtizedes vita tárgya, ugyanis a nem vallásosok szeretnék, ha nem csak Haifában, hanem az egész országban lenne tömegközlekedés ezen a napon, és folyamatosan harcot vívnak a boltok és szórakozóhelyek megnyitásáért is.

Nyitva, akár büntetés árán


Elvileg Tel-Avivban is csak néhány, különleges engedéllyel rendelkező üzlet lehetne nyitva szombaton, de a bevett gyakorlat szerint számos üzlet kinyit, majd kifizeti az ezért kirótt, viszonylag csekély büntetést.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI