2015. május 6., szerda

Gyűlnek a viharfelhők Băsescu feje felett

Egy restitúciós ügy miatt bűnvádi eljárás indult a volt román államelnök ellen.


illegális visszaszolgáltatás, Traian Băsescu, Románia, bűnvádi eljárás, zsarolás,
Traian Băsescu. Fotó: Marius Dumbraveanu/Mediafax
A gyanú szerint Traian Băsescu még Bukarest főpolgármestereként jogtalanul szolgáltatott vissza egy ingatlant egy magánszemélynek.

A visszaszolgáltatásról szóló főpolgármesteri határozat 2003-ban született, és 2008-ban tett feljelentést egy magánszemély a volt államfő ellen. Akkor nem indulhatott nyomozás ellene, mert mentelmi jogot élvezett államfőként.

A bukaresti V. kerületi bíróság most úgy döntött, hogy hivatali visszaélés gyanújával elkezdődhet a bűnvádi eljárás Băsescu ellen. A bírósági döntés jogerős. A nyomozást a legfőbb ügyészség folytatja le.

Pro és kontra 


A Băsescuval szemben kritikus Antena 3 hírtelevízió szerint az ingatlant egy brassói személy kapta meg, akinek az érdekeit ügyvédként Ioana Băsescu, a volt elnök nagyobbik lánya képviselte ebben a restitúciós ügyben.

A Băsescu-párti sajtó szerint érintettség okán nem utasíthatta el a visszaszolgáltatásról szóló döntés meghozatalát, mert a törvény szerint főpolgármesterként köteles volt határozni a visszaszolgáltatási kérelmekről. Băsescu állítólag összesen mintegy 5 ezer restitúciós határozatot írt alá főpolgármesterként.

Zsarolás 


A volt elnök ellen egy zsarolási ügyben is nyomozást folytat a legfőbb ügyészség, miután Gabriela Firea szociáldemokrata szenátor feljelentette.


Róla Băsescu még államelnökként azt mondta, jobban tenné, ha férje ügyeire figyelne, mert azt általa vezetett polgármesteri hivatalban gyanús dolgok történnek, és lehet, hogy egy este már nem találja otthon. Ezzel arra utalt, hogy Firea férjét bármikor letartóztathatják.

68/7


A legfőbb ügyészség januárban közölte, hogy Traian Băsescu neve 68 bűnügyi aktában szerepelt az elmúlt tíz évben, és ebből hét esetben még vizsgálódik az illetékes vádhatóság.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI